Пакистан: Талибани убијају и вјернике и војнике

У нападу на конвој од три аутобуса који су превозили шиитске ходочаснике у сусједни Иран, убијено је најмање 19 и рањено још 25 људи на југозападу Пакистана, саопштили су званичници. „Бомба је била постављена у аутомобилу. Здравствено стање неких од рањених је критично”, рекао је Туфаил Балуч високи владин званичник за агенцију АФП и додао […]

недеља, децембар 30, 2012 / 13:05

У нападу на конвој од три аутобуса који су превозили шиитске ходочаснике у сусједни Иран, убијено је најмање 19 и рањено још 25 људи на југозападу Пакистана, саопштили су званичници.

„Бомба је била постављена у аутомобилу. Здравствено стање неких од рањених је критично”, рекао је Туфаил Балуч високи владин званичник за агенцију АФП и додао да је већина жртава изгорила у запаљеном аутобусу.

Око 180 шиитских ходочасника кренуло је аутобусима у Иран када је бомба постављена у једном од аутомобила даљински активирана и разнијела један од три аутобуса у округу Мастунг на око 30 километара јужно од Квете, локалне пријестонице покрајине Балучистан.

Локална телевизија Гео јавила је да су ходочасници кренули у сусједни Иран, претежно шиитски, који је популарна туристичка дестинација за муслимане.

У Пакистану се суочавају са скоком броја убистава пошто радикални сунитски муслимани на мети својих напада имају шиите које они сматрају јеретицима, нарочито у пакистанској покрајини Балучистану која се граничи са Ираном и Авганистаном.

Погубљени отети војници

Талибани су убили 21 пакистанског војника, који су отети на сјеверозападу Пакистана, саопштили су пакистански званичници.

„Пронашли смо 21 тијело изрешетано мецима припадника безбједносних снага у једној ненасељеној области”, изјавио је синоћ агенцији АФП званичник локалне владе Навид Акбар.

Акбар је додао да је један војник преживио, али је рањен, као и да је још један успио да побјегне.

Око 200 тешко наоружаних екстремиста улетило је прије зоре у четвртак у два кампа недалеко од Пешавара и том приликом су отели 21 војника. Њихова тијела су пронађена на око четири километра од кампова.

Према ријечима другог званичника владе, Гул Шехзад је рекао да су власти добиле информације да су на око четири километра од кампова нека тела.

„Прије него што су убијени, војницима су везали руке конопцем”, казао је Шехзад, додајући да су талибани преузели одговорност за отмицу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *