Пад промета живе стоке скоро за половину

Временске неприлике које су у региону уполовиле пољопривредну производњу изазвале су и пад промета живе стоке за око 40 одсто и пад промета поврћа и воћа за око 15 одсто у односу на прошлу годину у Агротржном центру у Бијељини, изјавио је директор бијељинског предузећа “Град“ Миладин Гаврић. “Град“ газдује Агротржним центром у Бијељини који […]

понедељак, септембар 10, 2012 / 22:58

Временске неприлике које су у региону уполовиле пољопривредну производњу изазвале су и пад промета живе стоке за око 40 одсто и пад промета поврћа и воћа за око 15 одсто у односу на прошлу годину у Агротржном центру у Бијељини, изјавио је директор бијељинског предузећа “Град“ Миладин Гаврић.

“Град“ газдује Агротржним центром у Бијељини који је највећа тржница ове робе на тромеђи БиХ, Србије и Хрватске.

Цијена кукуруза је на посљедњем трговању 4. септембра задржана на 60 КМ, као протеклих мјесец дана, а према Гаврићевим ријечима, продаје се роба домаћих произвођача и кукуруз увезен из Аргентине, Украјине и Мађарске.

На бијељинској сточној пијаци пазари се уторком, цијена прасића тренутно је до 3,30 КМ за килограм живе ваге, а цијена јагњади до шест КМ.

Цијена традиционалног бијељинског купуса је пет КМ за врећу, колико кошта и врећица краставаца, врећица паприка је 1,5 КМ, а врећа кромпира од 20 килограма кошта 15 КМ.

“Ове сезоне су само произвођачи лубенице и шљиве на подручју Семберије и Мајевице имали добар род и пласман робе по повољној цијени“, рекао је Гаврић и додао да су произвођачи шљиве цијели род пласирали на тржиште Русије.

Према његовим ријечима, предузеће “Град” намјерава да инвестира око два милиона КМ за изградњу сушаре и хладњаче и за уређење кванташке пијаце, а још толико новца је потребно да се обезбиједи откуп сировина од произвођача.

Гаврић је додао да би то значајно допринијело очувању и развоју пољопривреде која је примарна за регију Бијељине.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *