Озваничене промјене у Лиги шампиона!

УЕФА је усвојила нови систем по коме ће се од сезоне 2015/16 одређивати носиоци група. Предност државним првацима. Носиоци група у елитном континенталном такмичењу од наредне сезоне биће актуелни шампион Европе и прваци седам националних лига са највећим коефицијентом (онај који УЕФА користи за одређивање националних квота за евротакмичења). Ако првак Европе уједно буде најбољи […]

четвртак, април 23, 2015 / 00:00

УЕФА је усвојила нови систем по коме ће се од сезоне 2015/16 одређивати носиоци група. Предност државним првацима.

Носиоци група у елитном континенталном такмичењу од наредне сезоне биће актуелни шампион Европе и прваци седам националних лига са највећим коефицијентом (онај који УЕФА користи за одређивање националних квота за евротакмичења).

Ако првак Европе уједно буде најбољи у својој земљи, носилац ће постати и првак осме земље на листи националних коефицијената.

До сада су носиоци "преписивани" са листе најбољих клубова у петогодишњем циклусу, односно по клупском коефицијенту, што је неким земљама – најчешће Шпанији и Енглеској – доносило привилегију да имају и по три носиоца група.

Ако, рецимо, Барселона ове сезоне буде првак Европе и првак Шпаније, последњи носилац на августовском жријебу новог циклуса Лиге шампиона биће холандски ПСВ Ајндховен, иако на листи клубова заузима тек 30. место.

Од ове одлуке УЕФА профитираће прваци Италије и Русије (вјероватно Јувентус и Зенит), а досадашње позиције изгубиће Атлетико Мадрид, Арсенал и Порто или Бенфика. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *