Ово су добитници Нобелове награде за физику

Три америчка физичара освојила су Нобелову награду у области физике за откриће гравитационих таласа, “набора” у ткању простор-времена, чије је постојање први предвидио Алберт Ајнштајн прије једног вијека.

среда, октобар 4, 2017 / 13:06

Рајнер Вајс освојио је половину од готово 1,1 милион долара вриједне награде, док другу половину дијеле Кип Торн и Бери Бариш, објавила је Шведска краљевска академија наука у Стокхолму.

Сва три научника играла су водећу улогу у експерименту ЛИГО (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory), захваљујући ком су у септембру 2015. први пут детектовани гравитациони таласи.

Вајс, професор физике у пензији Технолошког института у Масачусетсу, највише је допринио концепту, дизајну и изградњи ЛИГО.

Кип Торн, професор теоретске физике Калифорнијског технолошког института је обавио теоријски дио посла и извео кључне претпоставке о томе како гравитациони таласи изгледају и како препознати њихове сигнале у подацима које прикупи телескоп.

Бери Бариш, бивши физичар честица на Технолошком институту у Калифорнији (сада емеритус професор), много је допринио покретању експеримента. Он је спријечио гашење ЛИГО-а 1994. које му је пријетило због недостатка средстава и пратио његову изгрању, као и мјерења током прве три године рада.

У тиму од готово 1.000 научника из 14 различитих земаља који су радили на том пројекту, био је и др Вук Мандић са Универзитета у Минесоти, иначе пореклом из Прибоја.
Роналд Древер, шкотски физичар који је са Вајсом и Торном заједно радио на пројекту ЛИГО(Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory, умро је у марту од деменције, мање од 18 мјесеци након првог детектовања гравитационих таласа. Нобелова награда се углавном не додјељује постхумно.

Прошлогодишњу награду добила су три британска физичара за рад на егзотичним стањима материје, који је отворио пут квантним рачунарима и другим револуционарним технологијама.

У понедељак је саопштено да су три америчка научника подијелила Нобелову награду за медицину, због њиховог рада на открићу принципа унутрашњег часовника.

Добитник Нобелове награде у области хемије биће познат у сриједу.1 КОМЕНТАР

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *