Oвце и козе умјесто косилице?

За уређивање јавних зелених површина, неравних терена и терена обраслих густим растињем све више локалних власти у Француској, Холандији и Италији одлучује се да умјесто бучних косилица користе – овце. Овај вид одржавања зелених површина еколошки је ефикаснији, а уједно и финансијски оправданији, јер ће се тако уштедјети новац пореских обвезника, пошто ће овце једноставно […]

четвртак, август 30, 2012 / 20:01

За уређивање јавних зелених површина, неравних терена и терена обраслих густим растињем све више локалних власти у Француској, Холандији и Италији одлучује се да умјесто бучних косилица користе – овце.

Овај вид одржавања зелених површина еколошки је ефикаснији, а уједно и финансијски оправданији, јер ће се тако уштедјети новац пореских обвезника, пошто ће овце једноставно да попасу траву у локалним парковима!

Тако су градске власти Торина прије неколико година одлучиле да, умјесто бучних косилица, користе "алтернативне косилице"- овце и краве, које марљиво пасу вишак траве у парковима.

(Градске власти су, ипак, одлучиле да не користити краве, јер производе више ђубрива током "посла".)

Како било, ова "овчија метода" уштедјеће чак 30.000 евра из градског буџета.
"Еколошка и поучна вриједност ове иницијативе није спорна, јер, осим уређивања јавних површина, пружа грађанима прилику да дођу у контакт са животињама и науче нешто о њима. Наравно да се понекад деси и незгода у јавности", рекао је пастир Федерико Томболато, који је своје стадо уступио властима Торина.

Вјероватно поучени овим искуством довитљиви Французи одлучили су се за необичан начин пословања када је ријеч о рашћишћавању неравних и терена обраслих густим растињем па су основали компанију "Екокоза"  у мјесту Шанже, код Ле Мана, која властима изнајмљује козе.

"Животиње се смјештају у ограђени простор и када обаве посао премјештају се на нови радни задатак", изјавио је Рафаел Русо, један од иницијатора пројекта.

Исти систем са овцама користе и Холанђани, а један од примјера су локалне власти у Рурмонду, градићу са педесетак хиљада становника, у покрајини Лимбург. Холандски фармери нису одушевљени ово методом јер овце попасу траву до коријена.

Још 2009. године једна америчка фирма одлучила је да умјесто косилица, трактора и друге тешке и скупе механизацијем, неравне терене крчи гладним козама!
Ова фирма поруучје будућим клијентима да не троше гомиле пара на скупу механизацију и опасне хербициде, већ да за само 10 долара дневно по кози унајме животиње које ће плац од 10 ари да обрсте до гола за само три дана.

Ова необична компанија чак је објаснила и како све то изгледа у пракси – око земљишта које треба да буде раскрчено подигне се електрична ограда да се "четвороножни радници" не разбјеже, а клијентима се даје до знања да козе једу дословно све: лишће, трње, коров.

Највећи свјетски интернет претраживач „Гугл“ тако је прије три године одлучио да ангажује козе у одржавању зелених површина око свог сједишта у Калифорнији.
Овај еколошки потез уједно је и добар начин борбе против пожара који сваке године пустоше Калифорнију, оцјењују одговорни у "Гуглу“.

Око 200 коза брстиће травнате површине око сједишта компаније и на том задатку налазиће се током једне седмице сваког мјесеца.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *