Овације за филм саудијске редитељке у Венецији

Прва саудијска редитељка Хаифа ал-Мансур добила је у петак овације на Међународном филмском фестивалу у Венецији током пројекције њеног филма „Вађда“, првог дугометражног филма у потпуности снимљеног у Саудијској Арабији. Филм прати дјевојчицу која жели по сваку цијену да има бицикл. "Ово је врло потресно за мене", рекла је 38-огодишња редитељка агенцији Франс прес пошто […]

субота, септембар 1, 2012 / 06:53

Прва саудијска редитељка Хаифа ал-Мансур добила је у петак овације на Међународном филмском фестивалу у Венецији током пројекције њеног филма „Вађда“, првог дугометражног филма у потпуности снимљеног у Саудијској Арабији.

Филм прати дјевојчицу која жели по сваку цијену да има бицикл.

"Ово је врло потресно за мене", рекла је 38-огодишња редитељка агенцији Франс прес пошто је публика уз овације и на ногама дочекала њен филм.

"Треба се суочити с многим изазовима да направите филм у Саудијској Арабији. Ми немамо биоскопе, дакле то је комерцијални ризик а и финансирање је било тешко. Био је велики изазов убиједити неког да можемо да направимо филм у Судијској Арабији", рекла је редитељка која је дипломирала на америчком унверзитету у Каиру и на универзитету у Сиднеју.

Она је рекла да филмови не постоје у Саудијској Арабији и да је илегално да се приказују, и да стога у тој земљи нема културе снимања филмова.

"Никад нисам могла да идем на неко снимање, то је било јако тешко", рекла је Хаифа ал-Мансур.

Њен филм, приказан ван конкуреције на паралелним пројекцијама Хоризонти, говори о десетогодишњој дјевојчици која се зове Вађда која по сваку цијену хоће себи да купи бицикл прије њеног другара Абдулаха, и кује план како да дође до потребног новца.

Током снимања "морала сам преко воки-токија да комуиницирам са глумцима јер нисам могла да будем физички на истом мјесту са њима. У неким квартовима људи су нас тјерали, у другим су нас сликали", рекла је редитељка.

Она је додала да се Саудијска Арабија доста промијенила и да се отвара и да чињеница да су она и њена екипа снимили филм уз одобрење "много говори за земљу".

Изразила је задовољство и због тога што су жене из Саудијске Арабије учествовале на Олимпијади ове године и истакла да се у земљи "ситуација мијења".

"Друштво је и даље врло конзервативно, племенско, врло религиозно… треба времена прекинути са традицијом", додала је Ал-Мансурова.

"Мислим да жене треба да збију редове у таквом једном друштву, да се заједно боре… Многе желе желе промјене", додала је.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *