Отворено првенство: Младен Томић најбољи косац

Младен Томић из Мркоњић Града побиједио је у ручном кошењу траве на 24. манифестацији „Дани косидбе – Балкана 2014“, која је данас одржана у Туристичком центру „Балкана“ код Мркоњић Града. Друго мјесто припало је Милораду Газдићу, а треће Славиши Пуповићу, обојица из Пљеваља /Црна Гора/. Најбољи косац је добио 300 КМ и косу, Газдић 200 […]

субота, јун 28, 2014 / 17:32

Младен Томић из Мркоњић Града побиједио је у ручном кошењу траве на 24. манифестацији „Дани косидбе – Балкана 2014“, која је данас одржана у Туристичком центру „Балкана“ код Мркоњић Града.

Друго мјесто припало је Милораду Газдићу, а треће Славиши Пуповићу, обојица из Пљеваља /Црна Гора/.

Најбољи косац је добио 300 КМ и косу, Газдић 200 КМ и косачки алат клепац и бабицу, а Пуповић 150 КМ и брус.

На манифестацији, коју је организовала Агенција за привредни развој општине Мркоњић Град, надметала су се 24 косца из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

Из Агенције наводе да је ријеч о манифестацији која је постала једна од најатрактивнијих манифестација ове врсте на просторима бивше Југославије.

"Циљ манифестације је очување традиције и обичаја становништва мркоњићке општине и промоција вриједности и љепота овог краја. Косци су се такмичили у традиционалном кошењу траве", додали су из Агенције.

Прије почетка надметања, служен је парастос косцу Лазару Лакети, некадашњем шампиону Европе у ручном кошењу траве и оснивачу ове манифестације.

На манифестацији је уведено је и такмичење вишебоја за "Делију Балкане", а тим поводом су се косци и ове године такмичили у обарању са брвна, бацању камена с рамена, у скоку у даљ и трчању око великог језера Балкана.

Титулу "Делија Балкане" понио је Славиша Пуповић из Пљеваља, који је добио 100 КМ и пехар.

Поводом ове манифестације, чији је покровитељ општина Мркоњић Град, синоћ је на Тргу српске војске у Мркоњић Граду одржана косачка смотра фолколора на којој су наступили ансамбли "Карађорђе" из Раче Крагујевачке, "Врело" из Шипова и "Петар Први Карађорђевић Мркоњић".0 КОМЕНТАРА

  1. “Најбољи косац је добио 300 КМ и косу, Газдић 200 КМ и косачки алат клепац и бабицу, а Пуповић 150 КМ и брус.“

    dragoslav-,-račić, 28.06.2014. 17:40:39

    “Na žalost ove godine nema novčane nagrade“

    Драгосере, да ти ниси пјан?

  2. Он и Чизмица се још нису вратили из америке, нису ужицали за карту.
    Каже ми пријатељ са Фејса, да им нешто слабо иде по клубовима, блиједо их гледају!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *