Отворено писмо подршке многострадалној Сестри по перу

Згрожен сам дивљачким понашањем Специјалног тужилаштва Републике Српске које је насрнуло на слободоумне интелектуалце, и сам врх нашег новинарства с намјером да ућутка прво Вас, најхрабрију и најистинољубивију, па онда и све остале новинаре у Републици Српској. Требиње је подалеко од Бањалуке (то већ дуже времена и осјећамо), па нисам могао да дођем и отворено […]

субота, децембар 22, 2012 / 18:08

Згрожен сам дивљачким понашањем Специјалног тужилаштва Републике Српске које је насрнуло на слободоумне интелектуалце, и сам врх нашег новинарства с намјером да ућутка прво Вас, најхрабрију и најистинољубивију, па онда и све остале новинаре у Републици Српској.

Требиње је подалеко од Бањалуке (то већ дуже времена и осјећамо), па нисам могао да дођем и отворено Вас подржим. Намјеравао сам да скандирањем “Миро ми те волимо” покренем спонтано окупљену масу колега док нам Ви у стилу Имелде Маркос поносно и храбро машете руком, и тако Вас подржим у акцији спасавања слободе говора.

Очекивао сам да ће колега новинар, писац, пјесник, колумниста и умјетник Веселин Гатало реаговати и надахнутом колумном у свом препознатљивом стилу освијетлити образ Херцеговини, али пошто је реакција изостала одлучио сам да ја недостојни напишем неколико ријечи у знак подршке напаћеној Сестри по перу. Симболично је да Вам пишем на дан када је основано прво Српско удружење новинара, и када је 1881. године изабран први предсједник Удружења Лаза Костић.

Задивљен сам Вашим храбрим држањем пред окрутним специјалним тужиоцима, који свакодневно разбијају организовани криминал, и који су се дрзнули и једним кратким саслушањем покушали и Вас да застраше. Нису знали да су ударили на Русију и прво перо нашег слободног и истраживачког новинарства, јер да су могли претпоставити да ће се због пар ријечи дићи “кука и мотика” сигурно Вам не би ни слали захтјев. Не знају они ко сте Ви!

Чим сам чуо за позив мрачних, страшних и опасних истражиоца бојао сам се да Вас не притисну, да Вас не ставе на муке и баце у окове, али Ви сте се држали веома храбро и освијетлили образ нашем напаћеном новинарству. Знају они да сте Ви симбол истинољубивости, храбрости и праведности, да код Вас нема заштићених и повлаштених, да Ваши текстови раскринкавају и уништавају криминал, непотизам и корупцију, па су дрским атаком на најсмјелију страдалницу и мученицу слободног новинарства покушали да застраше и све нас остале. На срећу паклени план и велика завјера против слободе говора у бољем ентитету је на вријеме откривена и није успјела, и због тога Вам се од срца захваљујем Сестро по перу.

Дирнут сам и спонтано окупљеном групом од двадесетак (или како рекоше Ваши медији више од 50, број је небитан) новинара којима није било тешко да се жртвују, по хладном времену држе на брзину направљене транспаренте и пруже Вам подршку. Могу само да замислим колико сте били дирнути и изненађени, и колико сте добили додатне снаге да истрајете у борби против стаљинизма и једноумља, када сте видјели спонтано окупљене колеге. Чињеница да се углавном ради о новинарима који су подређени Вама и Вашем супругу додатно даје на значају перформансу јер је показатељ како се најпознатији новинарски пар Српске брижно односи према својим радницима. Колегијалност је јако битна у нашој професији, и због тога желим да одам признање јавном сервису што је у централним информативним емисијама издвојио значајно вријеме како би се одбранила слобода говора, а узгред и супруга генералног директора. Показали су како ће проћи свако онај ко се дрзне да нападне новинаре.

Подршка предсједника, а потом и свих његових потчињених полтрона, и предсједниково отворено писмо је још један од доказа да он никада не заборавља своје пријатеље, и да је и он као и Ви спреман да страда за слободу говора. Нико не смије да Вас бије, јасно је предсједник поручио онима који су покушали да Вас застраше и који су најодговорнији за тренутно стање у друштву. Сигуран сам да је предсједник спреман да укине Специјално и сва остала тужилаштва како би одбранио слободу штампе и говора. Он је освједочени демократа, борац за истину, правду и људска права, и зато сам сигуран да ће и овај пут одржати ријеч и преиспитати како су неке судије и тужиоци постали најбогатији чланови нашег друштва. Игром случаја у то друштво богатих залутао је и сам предсједник, његови бројни кумови, пријатељи и многобројна родбина, али то неће бити препрека да правдољубиви заштитник свеколиког српства истјера ствари на чистац.

Због бројних судских процеса ја Вас Сестро по перу добро разумијем, и хвала Вам што сте и овим храбрим чином мени и осталим колегамна дали додатно самопуздање и енергију. Само у децембру имао сам пет различитих рочишта овдје и у Црној Гори, судим се са нешто мањим моћницима од оних на које сте Ви ударили, и био сам дошао у искушење да одустанем од даље борбе са силама из сјенке. Тужи ме и стара и нова власт, на неки начин ујединио сам позицију и опозицију, и почео сам да посустајем, а моје перо полако се тупило. Но захваљујући Вама и Вашем стоичком држању, храбра мученице и страдалнице, добио сам додатну енергију и напунио батерије.

Малициозни ће рећи да нам вријеђате интелигенцију, да нас сва ова дешавања и јефтино режиране представе подсјећају на Туркменистан и Сјеверну Кореју, али Ви се на то немојте обазирати. Будите и даље Пијемонт слободне мисли, наставите истинољубиво да пишете и борите се за слободу говора и свих нас, носите заставу слободе и она ће некада доћи, а моћници ће нестати. Ако не знамо ми, сигуран сам да ће нове генерације знати да цијене Ваш труд и страдање.

С поштовањем,

Небојша Вукановић
 0 КОМЕНТАРА

 1. Лијепа и колегијална подршка, просто човјеку, а посебно новинару, буде криво да се прије Вукановића није сјетио упутити исту. Али за то ваља имати бритко перо и мисао која препознаје суштину и чита међу редовима.

  Браво Вукановићу!
  Када би дозволио, и мој би потпис био испод твог текста тако несебичне подршке нашој „Сестри од пера“.

 2. „Колегијалност је јако битна у нашој професији, и због тога желим да одам признање јавном сервису што је у централним информативним емисијама издвојио значајно вријеме како би се одбранила слобода говора, а узгред и супруга генералног директора“.

  FENOMENALNO!!!B-)

 3. Тешко да би човјек нашао лицемјернију, омраженију и одвратнију особу од ове Кусмукове. Дно дна … новинарства!

 4. NOIR
  Tvoje misljenje djeli i onih dvadesetak novinara, urednika, prelamaca, cistacica, portira… koji su juce morali da se stvore na minusu ispred tuzilastva. Dok su cekali da izadje da samo znas kakve su gadosti govorili o njoj,a ona jadnica glumi pobjednicu.

 5. Па, проституција и јесте Кусмукушин крајњи новинарски домет, а и овај уличарски перформанс потврђује квалитет њеног уредничког диригентског штапа.

 6. spakorisnik
  jesi li ti jedan od malih crnaca koji je dobio zadatak da brani Kusmukacu inace saka od sto i minus 10 posto od plate.
  Neka te, javi se cesce sa ovakvim ocjenama. Nista me nije odavno nasmijalo kao ovo „perjanica slobodnog novinarstva jos od paljanskih dana“.
  aaaaaaaahahahahahahahaaaaaaaaaaaB-)

 7. Каква нам је држава такво нам је „слободно“ новинарство. Моћници у врху власти овим промишљеним потезом желе да дискредитују специјално тужилаштво. Свака част за господина Вукановића.

 8. Bila je nedavno emisija o poljoprivredi na BNTV gdje Vukanovic hvali lokalnu vlast što je asfaltirala seoske puteve i omogućila ljudima da ostanu na selu.Kad vlada isto to radi onda je u pitanju kriminal i bacanje para.Budi dosljedan Vukanovicu.Za mene je uloga Vukanovica kao novinara upitna.U početku je Nebojša stvarno pretrpio nepravdu od sektaša iz SNSD ali je kasnije otišao u drugu krajnost.

 9. Није живот као бајка прије
  па да један баш све побије
  иако увијек погоди у мету
  најоштријим оружјем на свјту
  честитам ти од истине сине
  али мене нешто друго брине
  сестре и брата таквих је мало
  ма,бранковића много је остало
  удружимо се да нико не брине
  моја браћо и сестре од истине
  желим да се свако опредјели
  да правимо земљотрес на земљи…

 10. Ko nije radio sa ovom zenom naziva se srecnikom. Toliku kolicinu zla nikada nisam vidjela u jednoj osobi.Natjerala je jadne ljude iz redakcije da je bodre ispred tuzilastva inace bi dobili deset odsto manje od plate. vjerujem da je velika vecina ljudi, koja je dosla „podrzati“, bar 50 puta plakala zbog ove crvene spodobe. STRASNO!!!! P.S. Vukanovicu, tekst Vam je odlican! Jedva cekam novi(po mogucnosti s Kusmukacom u glavnoj ulozi) da unesete mnogo humora u turobnu svakodnevnicu!
  x-(

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *