Отворена Ревија руског филма

Замјеник руског амбасадора у БиХ Алексеј Керестеџијанс вечерас је на Филозофском факултету на Палама свечано отворио Шесту ревију руског филма, истичући да су филмови које ће публика имати прилику да види током наредних пет дана „амбасадори руске културе“. "Ови филмови су амбасадори културе Русије зато што представљају различите домете руске духовности, почевши од филма `Романови, […]

четвртак, март 20, 2014 / 13:09

Замјеник руског амбасадора у БиХ Алексеј Керестеџијанс вечерас је на Филозофском факултету на Палама свечано отворио Шесту ревију руског филма, истичући да су филмови које ће публика имати прилику да види током наредних пет дана „амбасадори руске културе“.

"Ови филмови су амбасадори културе Русије зато што представљају различите домете руске духовности, почевши од филма `Романови, царска породица`, који говори о славној и трагичној руској историји, о поукама које произилазе из ње и које тјерају људе да мисле", рекао је Керестеџијанс.

Он је истакао да се руска Амбасада, заједно са организаторима и домаћинима, труди да изабере филмове високог културног и духовног нивоа, који ће бити занимљиви публици.

"Овакве манифестације `пуне душу` и веома су значајне за нашу дипломатску мисију. Изабрани су веома квалитетни и релевантни филмови", навео је замјеник руског амбасадора.

Декан Филозофског факултета Универзитета Источно Сарајево Миланка Бабић подсјетила је да је овај факултет већ шести пут домаћин Ревије руског филма, те напоменула да је то једна од активности које ова установа "ставља на високо мјесто".

"Наша култура је, у неком смислу, подкултура у односу на општу словенску културу, чији је суштински духовни генус у руској култури", истакла је Бабићева.

Према њеним ријечима, Факултет је отворен и за друге ревије сличних садржаја које иду у прилог подизању степена културе.

Организатор манифестације Жељко Стојановић рекао је да се сваке године улаже труд да би се приказали филмови руске кинематографије, али и они који су обиљежили свјетску кинематографију.

"Почашћени смо што је руска Амбасада подржала ову манифестацију", додао је Стојановић.

Ревија је отворена пројекцијом филма "Романови, царска породица", а публика ће имати прилику да види и филмове "Италијан", "Жмури, руски рулет", "Ми из будућности 2" и "Иронија судбине".

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *