Отворена фабрика трактора у Бијељини

У Бијељини је данас отворена Фабрика трактора “Урсус” у коју је уложено 2,5 милиона КМ и гдје ће у првој фази бити запослено 50 радника. Фабрику су у кругу предузећа “Елвако”, које је чланица Групације Бобар, отворили предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Александар Џомбић и пољски абасадор у БиХ Јиржи Хмјелевски. Средства за ову […]

субота, октобар 6, 2012 / 17:26

У Бијељини је данас отворена Фабрика трактора “Урсус” у коју је уложено 2,5 милиона КМ и гдје ће у првој фази бити запослено 50 радника.

Фабрику су у кругу предузећа “Елвако”, које је чланица Групације Бобар, отворили предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Александар Џомбић и пољски абасадор у БиХ Јиржи Хмјелевски.

Средства за ову инвестицију обезбиједила је Инвестиционо-развојна банка /ИРБ/ Републике Српске.

Додик је рекао да ова фабрика резултат заједничког договора о производњи трактора између предсједника Групације “Бобар” Гаврила Бобара и предсједника Управног одбора “Пол – Мот” групе из Пољске Андзеја Зарајчека.

Он је истакао да је Влада Републике Српске путем ИРБ–а подржала овај пројекат, те нагласио да ће у првој фази бити запослено 50 радника на монтажи.

Предсједник Српске је рекао да ће трактори, који ће се овдје производити, олакшати цјелокупну пољопривредну производњу.

Додик каже да сада не треба да постоји страх од пласмана ових производа, али треба развијати моделитете подршке овој врсти производње.

За производњу трактора Додик је рекао да је захтјевна, али да се веома лако може развити много кооперантских производњи које могу запошљавати нове људе.

“То је ствар надоградње, важно је да смо кренули”, истакао је Додик.

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић поручио је да помоћ Владе неће изостати, као и да највјероватније неће постојати никакав проблем пласмана.

Он је напоменуо да ће у прве двије године у овој фабрици бити реализован посао на склапању “Урсус” трактора и да је стратешки партнер већ изразио спремност да се домаћи произвођачи покушају укључити у производњу.

“Вјерујем да у року од двије године можемо имати још фабрика које ће бити укључене у ову производњу, што ће поспјешити индустријализацију не само овог краја него цијеле Републике Српске и значајно утицати на пољопривредну производњу”, рекао је Џомбић.

Џомбић је подсјетио да је још у марту изказан интерес Пољака за производњу трактора који би били намијењени за цијели регион.

“Због професионалности ове двије компаније, у врло кратком року, практично имамо реализовану инвестицију. Овдје ће се производити веома квалитетни и конкурентни трактори за цијели регион”, рекао је Џомбић.

Премијер Српске је истакао да се овим пројектом отварају врата и за нове инвестиције из Пољске.

Предсједник Групације “Бобар” Гаврило Бобар рекао је да је Фабрика изграђена у рекордном року од 100 дана и да је Бијељина незауставно кренула у реиндустрализацију.

“Ово је друга фабрика за седам дана, а ја вам обећавам да ћемо у наредне двије године направити још 30 фабрика са нашим кооперантима”, рекао је Бобар.

Предсједник Управног одбора “Пол – Мот” групе из Пољске Андзеј Зарајчек изразио је задовољство што, како је рекао, присуствује историјском догађају склапању пословне сарадње између Српске и Пољске.

Амбасадор Пољске у БиХ Јиржи Хмјелевски изразио је увјерење да ће ова фарика подићи стандард, те омогућити нова радна мјеста за људе.

“Ова фабрика треба да буде доказ трајног пријатељства Српске и Пољске”, каже пољски амбасадор.

Фабрика трактора “Урсус” производиће до 500 трактора на годишњем нивоу. Прве двије године у овој фабрици ће се радити само монтажа трактора, а у међувремену ће се водити активности да би почела и производња дијелова.0 КОМЕНТАРА

  1. Danas se podsjetio na dane kada je sanjao da ima novi traktor i brnace, kada je prevozio paprike i kupus do pijace, i kada nije imao u dzepu kinte da kupi burek za dorucak dok ne ukupi od pazara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *