Отворен излаз из еврозоне за Грчку и Шпанију

Грчка и Шпанија лако би могле да остану без финансијске подршке Европске централне банке (ЕЦБ), чиме би био отворен излаз за њихово напуштање еврозоне – оцјењују економски аналитичари.  Експерти сматрају да су на јужној периферији еврозоне свјетски финансијски регулатори остварили свој "главни и тајни циљ" и фактички отворили излаз за Атину и Мадрид из заједничког […]

среда, август 15, 2012 / 13:37

Грчка и Шпанија лако би могле да остану без финансијске подршке Европске централне банке (ЕЦБ), чиме би био отворен излаз за њихово напуштање еврозоне – оцјењују економски аналитичари.

 Експерти сматрају да су на јужној периферији еврозоне свјетски финансијски регулатори остварили свој "главни и тајни циљ" и фактички отворили излаз за Атину и Мадрид из заједничког валутног савеза.

Предсједник ЕЦБ-а Марио Драги обећава да ће наставити спасавање евра, али члан Савјета директора ове институције Лук Коен јасно је поручио да нема никаквог смисла даље финансирати Шпанију и Грчку.

То ће довести до тога да регулатор преузме читав државни дуг двије земље. Коен страхује да ће, чим се то догоди, владе "проблематичних земаља" изгубити мотивацију да самостално предузму кораке против кризе.

Различите изјаве руководства ЕЦБ-а долазе у вријеме када државни дуг Шпаније износи 80 одсто БДП-а.

Исти показатељ у Италији је достигао 123 одсто, а у Грчкој је 160 одсто, с тим што би, према прогнозама грчких власти, за цијелу 2012. годину пад БДП-а могао прећи седам одсто.

И Канадска агенција "DBRS" смањила је кредитни рејтинг Италије и Шпаније.

Експерти се питају како објаснити наглу промјену става ЕЦБ-а?

КОмсија ЕУ, ЕЦБ и ММФ финасирали су Грчку кредитима из европских фондова. Та средства су омогућила поступно повлачење страних инвестиција из грчке економије и прерасподјелу државних обавеза Атине на грчке финансијске институције.

На крају је удио страних инвеститора у грчкој економији смањен, а удио унутрашњих повећан. Исти је случај и у Шпанији – наводе европски медији.

Прије неколико мјесеци било је паритета у страним и унутрашњим инвестицијама за шпанске хартије од вриједности. А сада су странци практично повукли свој капитал.

Експерти напомињу да су сличну операцију прије 30 година провели ММФ и Свјетска банка у Мексику.

За неколико година државни спољни дуг Мексика је "порастао" са 50 на 150 милијарди долара. Мексичка влада до дана данашњег не може да изађе на крај са спољним дугом, иако га је минимализовала.

Није искључено да слично очекује Грчку и Шпанију.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *