Oткривена риба која има пенис на глави

Истраживачи су у делти ријеке Меконг открили нову врсту рибе, чији се полни орган налази на глави. Осим што посједује пенис на глави, риба Phallostethus cuulong има и својеврсну куку којом хвата женку за вријеме парења. Ова риба је најновији члан породице Phallostethidae, коју карактеришу мала, танка и скоро провидна тијела, као и неуобичајено мјесто […]

петак, август 31, 2012 / 13:01

Истраживачи су у делти ријеке Меконг открили нову врсту рибе, чији се полни орган налази на глави.

Осим што посједује пенис на глави, риба Phallostethus cuulong има и својеврсну куку којом хвата женку за вријеме парења. Ова риба је најновији члан породице Phallostethidae, коју карактеришу мала, танка и скоро провидна тијела, као и неуобичајено мјесто органа за парење.

Научници су полни орган састављен од комплексних мишића, који је повезан са доњим дијелом чељусти, назвали p’riapium. Осим тога, у истом дијелу налази се и анус. Код женки се гениталије налазе у грлу.

Кука коју посједују мужјаци изузетно служи својој сврси током фертилизације која се, за већину риба, одвија ван тијела женке. Међутим, код oве рибе, јаја се оплоде унутар женкиног тијела. Хватањем куком мужјак осигурава већу могућност фертилизације јаја.

Стручњаци са Универзитета Чан То у Вијетнаму, у сарадањи са зоологом Коичијем Шибукавом из Фондације за окружење и природу, проучавали су ову бизарну рибу на девет примјерака, шест мушких и три женске рибе које су пронашли у ријеци Меконг, на подручју провинција Соц Транг и Тра Вин у Вијетнаму.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *