Откривена огромна црна рупа чије постојање се не уклапа у законе физике

Орбитална опсерваторија „Хабл“ направила је снимак неуобичајено лаке црне рупе која се налази у центру мање галаксије у сазвјежђу Дјевица.

среда, јануар 18, 2017 / 18:20

Орбитална опсерваторија „Хабл“ направила је снимак неуобичајено лаке црне рупе која се налази у центру мање галаксије у сазвјежђу Дјевица.

Та црна рупа – како је утврђено после обраде и проучавања снимака – толико је свијетла да је то у супротности са досадашњим представама свјетске науке о таквим космичким „објектима“.

Астрономи су досад сматрали да у средишту већине великих галаксија постоји најмање једна огромна црна рупа.

Досадашња посматрања закривљености простора око њих навела су научнике да тврде да је маса највећих црних рупа већа од масе нашег Сунца од неколико милиона до неколико милијарди пута.

Спирална галаксија RX J1140.1+0307, која се налази у сазвјежђу Дјевица, удаљена је од нас око милијарду свјетлосних година, а окренута нам је „боком“, па је могуће посматрати њен језгро које у већини других случајева скривају облаци космичке прашине.

Захваљујући томе је и утврђено да је црна рупа у њеном центру једна од најлакших међу досад познатим највећим.

Астрономи ову црну рупу држе „на оку“ својих оптичких, рентгенских и радио-телескопа. Захваљујући томе су и открили оно што их је потпуно изненадило – да она десетине пута јаче свијетли него што би „смјела“ према важећој космичкој теорији о црним рупама и њиховој улози у постојање галаксија.

Неки научници чак тврде да ова црна рупа „постоји противно законима физике“. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *