Откривен човјек старији од човјечанства

Алберт Пери носио је тајну у свом ДНК: Ипсилон хромозом толико јединствен, да открива нове информације о поријеклу наше врсте. Овај хромозом показује да је посљедњи заједнички предак наше мушке линије дупло старији него што се мислило. Једно могуће објашњење овог открића јесте да су се прије више стотина хилајда година модерни људи парили са […]

четвртак, март 7, 2013 / 19:45

Алберт Пери носио је тајну у свом ДНК: Ипсилон хромозом толико јединствен, да открива нове информације о поријеклу наше врсте.

Овај хромозом показује да је посљедњи заједнички предак наше мушке линије дупло старији него што се мислило.

Једно могуће објашњење овог открића јесте да су се прије више стотина хилајда година модерни људи парили са примитивним људима у централној Африци.

Пери, који је недавно преминуо, био је Афро-Американац који је живио у Јужној Каролини. Прије неколико година, једна његова рођака дала је узорак његове ДНК компанији Породично стабло ДНК (Family Tree DNK) на генолошку анализу.

Генетичари могу уз помоћ тих узорака да одреде како смо повезани једни са другима. Стотине хиљада људи до сада је дало свој ДНК на анализу. Добијени подаци показују да су сви мушкарци свој Y хромозом добили од заједничког мушког претка. Овај „Адам“ живио је отприлике прије 60.000 до 140.000 година.

Он је заједнички предак свим мушкарцима, сем Перију. Када су техничари покушали да поставе Перијев хромозом на ово породично стабло, он се једноставно није уклапао. Његов Y хромозом био је потпуно другачијих од свих дотадашњих.

ДУБЉИ КОРИЈЕНИ

Мајкл Хамер, генетичар са Универзитета Аризона, чуо је за овај необичан случај након чега је ријешио да мало детаљније испита ствари. Истраживање његовог тима показало је нешто несвакидашње: Пери није потекао од овог генетског “Адама“. Заправо, његов Y хромозом био је толико специфичан да се његова мушка линија одвојила од свих других прије 338.000 година.

„Ово стабло Y хромозома је знатно старије него што смо мислили“, сматра Крис Тајлер Смит са Труст Сангер института у Великој Британији, који није био укључен у ово истраживање. Он тврди да је потребно обавити још истраживања како би тачно установили његову старост.

„Ово је кул откриће. Генетичари посматрају Y хромозом од самог почетка. Промјена коријена на дрвету Y хромозома у овом тренутку је врло изненађујућа“, изјавио је Џон Вилкинс са Института Ронин у Њу Џерсију.

Након додатних истраживања, Хамеров тим је испитао преко 6.000 Y хромозома из Африке и открио сличности између Перијевог хромозома и узорака 11 мушкараца из једног села у Камеруну. То мјесто је показатељ локације одакле су потекли Перијеви преци.

Једно од објашњења јесте да је Перијев хромозом наслијеђен од пра-човјека, који је потом изумеро. Уколико је то случај, прије отприлике 195.000 године анатомски модерни људи су се заиста парили са древним човјеком из Африке.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *