Отапање лешева из леда оживљава вирус великих богиња?

Велике богиње (Variola vera) су једна од болести од којих свијет највише зазире. Оне покривају цијело човјеково тело болним гнојавим чиревима а само у 20. веку ова болест убила је 300 милиона људи. Научници страхују да би се велике богиње, које су искорењене 1979. године, могле вратити и то из најневјероватнијег мјеста – одлеђених лешева […]

уторак, март 11, 2014 / 08:37

Велике богиње (Variola vera) су једна од болести од којих свијет највише зазире. Оне покривају цијело човјеково тело болним гнојавим чиревима а само у 20. веку ова болест убила је 300 милиона људи.

Научници страхују да би се велике богиње, које су искорењене 1979. године, могле вратити и то из најневјероватнијег мјеста – одлеђених лешева обољелих.

Група експерата вјерује да би тијела заражена овим вирусом, могла због промјене климе да се одмрзну у Сибиру, и ушла у циклус инфекције и тако потенцијално заразила људе који дођу у контакт са њиховим остацима.

Ова брига је исказана прије неколико година, али недавним открићем 30.000 година старог Питовирус сиберикума је навела француски Национални центар за научна истраживања (ЦНРС) да упозори на могућност повратка великих богиња.

ББЦ је истраживао колико залеђена тијела људи који су умрли од вируса Вариола вера могу да "пусте" поменути вирус у околину.

Уколико би се такав сценарио одиграо, то би потенцијално могло да започне глобалну пандемију ове болести.

Иако се сви слажу да глобално отопљење може утицати на вирусе тако што ће их пробудити не слажу се око тога да би тијела људи који су умрли од болести великих богиња могли и даље да садрже активни вирус Вариоле вере.

Свјетска здравствена организација је, у изјави Дејли мејлу, овим поводом потврдила мисао научника: "Наши експерти не могу да потврде да би живи вирус могао да се поврати из археолошких реликта".

Водећи клинички вирусолог Јавног здравља Енглеске је изјавио: "Иако је вирус великих богиња пронађен у лешевима сачуваним у пермафросту у Сибиру, није потврђено да је пронађен живи вирус."

Са друге стране, неки научници мисле да би управо климатске промјене могле да смање шансе за повратак овог али и других вируса.

Шта су велике богиње?

У питању је веома стара болест коју изазива Вариола вирус и резултује ружним осипом гнојавих чирева којим је прекривено цијело тијело. Ова високо заразна болест је смртоносна у 30% случајева прије него што је искоријењена 1979. године. Више се не појављује природно, осим када је у питању зараза – дахом, пљувачком и контактом са обољелим.

Последње залихе вируса су чуване у две обезбијеђене лабораторије – једна у Америци и једна у Русији али неке владе мисле да постоји ризик од појаве овог вируса на другим мјестима. Свјетска здравствена организација не може да процијени колики је ризик од избијања епидемије али се спрема за ту могућност. Не постоји лијек који лијечи болест великих богиња али вакцина се може користити у превентивне сврхе и до четири дана након што је особа изложена овом вирусу. Чак 300 милиона људи је умрло од великих богиња само у 20. вијеку.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *