Оскар побједници: 12 година ропства и Гравитација

Три и по сата дуга церемонија доделе Оскара, награда Америчке филмске академије, ноћас је завршена у Холивуду. Са највише признања окитио се филм „Гравитација“, али је најбољим остварењем проглашена драма „12 година ропства“ Стива Меквина. „Ово је ноћ у којој је заиста све могуће. Као прво, могуће је да главну награду добије филм ’12 година […]

понедељак, март 3, 2014 / 09:00

Три и по сата дуга церемонија доделе Оскара, награда Америчке филмске академије, ноћас је завршена у Холивуду. Са највише признања окитио се филм „Гравитација“, али је најбољим остварењем проглашена драма „12 година ропства“ Стива Меквина.

„Ово је ноћ у којој је заиста све могуће. Као прво, могуће је да главну награду добије филм ’12 година ропства’. Као друго, могуће је да сте сви расисти уколико не буде тако“, нашалила се у свом збаваном, уводном говору водитељка 86. церемоније додјеле Оскара, америчка комичарка Елен Деџенерис.

Испоставило се да је била у праву, на додјели Оскара заиста је све могуће. Могуће је да оборите рекорд у категорији најретвитованије фотографије икада, могуће је да поједете парче пице са Мерил Стрип и Бенедиктом Камбербачом, могуће је и да се саплетете по ко зна који пут, баш као Џенифер Лоренс.

А могуће је и да предвидите већину побједника, јер је списак коначних добитника скоро идентичан оном који већ данима кружи по медијима.

Упркос техничкој савршености „Гравитације“ и шарму „Америчке преваре“, награду за најбољи филм однијела је потресна, робовласничка драма „12 година ропства“. Емотивно исцрпљујућом причу о човјеку који је успио да побјегне из ланаца ропства, да би га окрутном игром судбина поново вратила у исте, талентовани редитељ Стив Меквин освојио је наклоност критике па и чланова Академије.

Освојивши скоро па сваку награду за режију ове сезоне, Алфонсо Куарон био је сасвим сигуран, и како се испоставило, прави избор за побједника у категорији најбољих режисера. Његова „Гравитација“ у биоскопе прошле године ушла је без велике рекламе и најава, да би захваљујући одличним критикама убрзо привукао пажњу великог броја гледалаца.

Са Оскаром за „Гравитацију“, Куарон је постао први редитељ из Јужне Америке који у својој каријери може да се похвали овим признањем. Било је очекивано и да „Гравитација“ тријумфује у свим техничким категоријама, сасвим оправдано, јер је филм између осталог хваљен и због своје изванредне прецизности у приповједању о борби астронауткиње Сандре Булок да се врати на Земљу.

Оскара за главну женску улогу добила је, без икаквог изненађења и уз сваку заслугу, глумица Кејт Бланчет за портрет емотивно разорене жене у филму „Несрећна Џасмин“ Вудија Алена.

„Ова награда јесте насумична и субјективна“, признала је Бланчет, „Али ми много значи. И ово је била одлична година за глумице. Ејми, све што ти радиш је сјајно, али твоја глума у ‘Америчкој превари’ је изванредна. Мерил, шта да ти кажем. Сандра, могла бих да те гледам у том филму до краја живота! Џулија Робертс, хаштаг ‘ето ти га’, знаш о чему говорим. И Џуди Денч, каква је то само каријера.“

Бланчет је захвалила и редитељу филма Вудију Алену, као и својој матичној позоришној кући из Сиднеја гдје је научила најважније ствари о глуми. Она је искористила прилику и да подсјети свијет на то да жене и даље могу да снимају добре филмове, и то филмове који зарађују, као што је случај са номинованим глумицама.

Ни додјељивање Оскара Метјуу Меконахију за глумачку трансформацију у филму „Пословни клуб Далас“ није представљало никакво изненађење, иако је категорија за главну мушку улогу носила ознаку потенцијалног изненађења. За разлику од његовог инспиративног говора о инспиративним херојима, његов колега из филма, Џаред Лето, награђен за најбољу споредну мушку улогу, уз велику захвалност мајци са којом је дошао на додјелу награда, одржао је и политички актуелан говор.

„Награду посвећујем и свим сањарима у Украјини и Венецуели. Ми смо овде и док се ви борите да остварите своје снове, размишљамо о вама вечерас. Ово је такође и за 36 милиона људи који су изгубили битку против сиде“, казао је Лето осврнувши се на радњу филма „Пословни клуб Далас“.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *