ОШ Алекса Шантић: Ученици спремају и доносе ужину од куће

За разлику од већине данашњих ђака који се искључиво хране у пекарама и на киосцима брзе хране, ученици деветог разреда ОШ „Алекса Шантић“ на смјену доносе ужину од куће, и то за цијело одјељење! Мада у близини школе имају мноштво продавница и пекара, ђаци деветог разреда ОШ „Алекса Шантић" ужину најчешће спремају сами или уз […]

среда, септембар 26, 2012 / 08:56

За разлику од већине данашњих ђака који се искључиво хране у пекарама и на киосцима брзе хране, ученици деветог разреда ОШ „Алекса Шантић“ на смјену доносе ужину од куће, и то за цијело одјељење!

Мада у близини школе имају мноштво продавница и пекара, ђаци деветог разреда ОШ „Алекса Шантић" ужину најчешће спремају сами или уз минималну помоћ мајки. Сваки дан храну доноси други ученик и када се све сабере, на крају мјесеца испостави се, осим тога што су се здравије хранили, да су научили и да спреме ново јело. Уштеде и лијепу своту, који би иначе потрошили на брзу храну и разне грицкалице, преноси "Пресс РС".

"Углавном се договоримо ко ће који дан да носи храну и онда сутрадан знамо ко носи ручак и коме да се обратимо. Ево, данас на менију имамо домаће сендвиче са ајваром и пекмезом, па ко шта воли. Знали смо да носимо и домаћу питу, кајгану, чварке, па чак и пасуљ и сарму. Уживамо у томе и ни најмање нам није тешко, јер на тај начин учимо да припремамо храну, а и више се дружимо. Видјели смо да друга одјељења иду нашим стопама и схватили смо да чинимо праву ствар", каже Бојана Максимовић, ученица деветог разреда.

Њена другарица Ана Марковић додаје да им није страно да направе кокице и да између часова почасте и друга одељења.

"Све нам је то јако забавно и радује наше родитеље, јер знају да једемо домаћу и здраву храну. Учим да правим палачинке и биће ми велико задовољство да их донесем и подијелим с другарима", каже Ана.

Доношење ручка у школу чак су претворили у неку врсту такмичења, али се никада нису посвађали око тога чији је бољи.

Јована Мачкић из веселе куварске дружине деветог разреда ОШ „Алекса Шантић" прича како јој не представља ни најмањи проблем да припрема храну за своје другаре.

"Волим када донесем храну у школу и када кући вратим празне посуде, јер знам да је било одлично и увијек ми буде драго када дође на мене ред да донесем ручак. Научили смо свашта откако сами спремамо храну, а и похвале које редовно стижу нису занемарљиве", каже Јована.

Она додаје да није срамота носити храну од куће, како неки њени вршњаци мисле, већ је то навика коју би требало да усвоје и други.

 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *