Организације цивилног друштва оптужују власт у Приједору

Организације цивилног друштва захтијевају да се заустави политичка репресија локалних власти у Приједору. Организације потписнице најоштрије осуђују противуставно поступање приједорске полиције, која је, без законског основа или било каквог образложења својих поступака, забранила мирно окупљање у организацији Одбора за обиљежавање 20. годишњице страдања недужних људи Приједора. Одбор за обиљежавање 20. годишњице страдања недужних људи Приједора […]

недеља, децембар 9, 2012 / 15:45

Организације цивилног друштва захтијевају да се заустави политичка репресија локалних власти у Приједору.

Организације потписнице најоштрије осуђују противуставно поступање приједорске полиције, која је, без законског основа или било каквог образложења својих поступака, забранила мирно окупљање у организацији Одбора за обиљежавање 20. годишњице страдања недужних људи Приједора.

Одбор за обиљежавање 20. годишњице страдања недужних људи Приједора најавио је за понедјељак, 10.12.2012, мирно окупљање које не представља никакав ризик за јавну безбједност. Протестна шетња, најављена на Дан људских права, имала је за циљ да скрене пажњу на дискриминацију са којом се у Приједору суочавају организације чланице Одбора, које се налазе под сталним притисцима локалних власти и полиције, чије се активности изнова забрањују без икакве законске основе, којима се у више наврата пријетило кривичним пријавама и које су изложене континуираној репресији од стране локалних власти, каже се у саопштењу.

Право на мирно и слободно окупљање загарантовано је како уставом државе Босне и Херцеговине, тако и уставом ентитета Републике Српске, који наводи да се слобода окупљања може ограничити само ради заштите безбједности људи и имовине. Јасно је да овакве, као ни било које законске разлоге за забрану овог окупљања приједорска полиција није могла пронаћи ни у једном Уставу и закону, те да се систематска репресија над организацијама које окупљају цивилне жртве рата и њихове породице темељи искључиво на политичким разлозима и да се, оваквим поступањем, врши директна дискриминација грађана и грађанки на основу њихове националне припадности, што је недопустиво у једном демократском друштву, наводи се.

Овом забраном још једном је директно прекршено Уставом загарантовано право на слободно и мирно окупљање, а приједорске организације цивилног друштва поново су онемогућене да у својој заједници јавно проговоре о дискриминацији са којом се суочавају. Ово право им је прекршено од стране локалних власти и полиције – истих оних чија је дужност да гарантују поштивање људских права; и то на Дан људских права – истих оних које је Босна и Херцеговина ратификовала кроз све релевантне међународне документе и конвенције у свом Уставу.

Потписнице овог саопштења захтијевају од судских и извршних власти у Босни и Херцеговини и Републици Српској да се јавно очитују о противзаконитом поступању приједорске полиције и да јавности предоче конкретне кораке које намјеравају подузети да се оваква пракса заустави и санкционише. Обраћамо се нарочито Омбудсману за људска права Босне и Херцеговине, Тужилаштву Републике Српске и Тужилаштву Босне и Херцеговине и позивамо их да на овако грубо кршење Устава и закона, које се у Приједору понавља из дана у дан, коначно реагују у складу са својим дужностима и законским овластима, стоји у саопштењу које потписују:

 

УГ Зашто не (Сарајево)

Центар за заступање грађанских интереса (Сарајево)

Центар за младе КВАРТ (Приједор)

УНСА ГЕТО (Бања Лука)

Акција цивилног друштва (Сарајево)

Оштра Нула (Бања Лука)

Сарајевски отворени центар

Фондација за креативни развој (Сарајево)

РЕВОЛТ (Тузла)Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *