Опозиција из Српске пегла имиџ у Београду

Младен Босић, Драган Чавић и Бранислав Бореновић одржали су прес конференцију у Београду. Опозиционе странке указивале су да управо из Београда стиже највише непровјерених вијести у вези са протестима у Српској.

уторак, мај 17, 2016 / 14:10

Младен Босић, Драган Чавић и Бранислав Бореновић одржали су прес конференцију у Београду. Опозиционе странке указивале су да управо из Београда стиже највише непровјерених вијести у вези са протестима у Српској.

Младен Босић, предсједник СДС-а, је казао да је сврха данашње конференције сабирање ситуације након догађаја у Бањалуци 14. маја, тј. протеста опозиције и контрамитинга у организацији Милорада Додика.

"Разлог је невјероватна количина лажи и дезинформација која је пласирана из Београда и београдских медија. Читава ситуација изгледа као деморкатски процес јер није било сукоба, али је тотално недемократска. Ми смо, опозиција, у складу са законом заказали протесте како би све прошло у миру. Додик је одмах изашао с тезом да ће у исто вријеме на истом мјесту организовати контрамитинг. То је значило отворену пријетњу сукобима, а циљ је био неодржавање протеста опозиције", казао је Босић.

Он је казао да опозицију у Републици Српској желе приказати "као некога ко жели дестабилизовати РС, а врхунац је пласирање фалсификовање документа о наводном финансирању опозциије од стране Невладине организације коју је основао Сорош."

"То је класичан удбашки метод дисквалификације људи", нагласио је Босић.

Он је додао да то није очекивао од стране респектабилних медија из Србије.

"Све је изгледало као облик организоване кампање који се води из Србије да се не одрже протести у Бањалуци. Наш циљ никада није био стварање немира, али је овим дезинформацијма ситуација доведена до усијања, а можда је неким циљ био да дође до крвопролића и сукоба."

Бореновић: Економска, а не политичка опасност

Бранислав Бореновић је на данашњој конференцији за медије у Београду казао да "годинама из РС долази једнострана слика која се уводи у медије".

"Називан сам терористом, издајником и свакаквим ријечима. Зато ми је драго да сам данас овдје са вама да подијелимо и наше размишљање о томе шта се дешава у Републици Српској. Читав низ година из РС-а долази једнострана слика која се вјешто уводи у медије и јавни сервис РС-а који је потпуно непрофесионалан", казао је Бореновић.

Додао је да званични подаци показују велике губитке у пословању свих сегмената РС.

"По подацима који су званични, данас у РС укупан дуг је скоро три милијарде еура. 45 посто буџета иде за отплату рате кредита, 2007. је било све седам посто. Данас је запосено 245.000 људи, а 2007. је било око 390.000 људи".

Додао је да су протести опозиције одржани како би се показали да су се грађани ослободили страха.

"Република Српска је у економској опасности, не у политичкој. Уз подршку грађана смо изашли на протесте како би оправдано тражили легитимне захтјеве грађана који су изнесени кроз један импресиван скуп који показује да су се грађани РС-а ослободили страха. Наша политичка борба се наставља и даље".

Чавић: Два стереотипа о Српској

О Републици Српској у Србији постоје два стереотипа – да је стање економије боље него у Србији и да не би било РС да нема Милорада Додика", рекао је у Београду Драган Чавић, предсједник НДП.

Чавић је нагласио да је сваки од тих стереотипа нетачан и да се се може опозвати.

"Одређен број људи који су на платном списку Додика стварају слика да сви који руше Додика руше и РС. То је накарадно. Јавност у Србији је затрпана разним неистинама, фалсификатима и дезинформацијма."

Предсједник НДП-а је казао да је РС угрожена дјеловањем Милорада Додика.

"Суспендована је парламентарна демократија, јер већина у НСРС слијепо слуша Додика. У посљедњих 11 година њихове власти својим дјеловањем Додик је РС угурао у озбиљну изолације, проглашавајући непријатељем свакога ко не подржава његову политику, био он из РС или изван ње."

Чавић је нагласио да РС није угрозена нити дјеловањем Савеза за промјене у Вијећу министара БиХ.

"СЗП је потписник споразума којег су све странке потписале и пристале провести агенду с циљем да се добије статус кандидата у ЕУ, укључујући и СНСД. Додик на тој основи говори да се ради против интереса РС, што је нетачно." 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *