Опет Кустурица: Добио награду за књижевност

Познати редитељ Емир Кустурица први је добитник награде „Момо Капор”, коју му је за аутобиграфски спис „Смрт је непровјерена гласина” додијелила Задужбина „Момчило Момо Капор” из Београда. Кустурици ће, како је данас саопштено, признање које чине сребрна плакета, повеља и новчана награда од 200.000 динара, 8. априла на свечаности у Скупштини града Београда уручити предсједник […]

недеља, март 27, 2011 / 17:48

Познати редитељ Емир Кустурица први је добитник награде „Момо Капор”, коју му је за аутобиграфски спис „Смрт је непровјерена гласина” додијелила Задужбина „Момчило Момо Капор” из Београда.

Кустурици ће, како је данас саопштено, признање које чине сребрна плакета, повеља и новчана награда од 200.000 динара, 8. априла на свечаности у Скупштини града Београда уручити предсједник Управног одбора Задужбине Матија Бећковић.

У образложењу жирија, који је одлуку о додјели признања Кустурици донио једногласно, истиче се да се књига „Смрт је непровјерена гласина” може читати као аутобиографија, као вијенац прича и као роман о одрастању.

„Ма како читали ову кажу у породици, о необичним ликовима, менталитетима, љубавима, о духу једног времена, неће вам промаћи да се у њој фабулира балкански, епски, а да је израда у језику и детаљу минуциозна, средњоевропска, чешка”, наведено је у образложењу.

Задужбина „Момчило Момо Капор” је, ради обиљежавања умјетничког дјела и стваралаштва једног од најзначајнијих београдских писаца и сликара, преминулог Моме Капора, 2010. установила награду, која се додјељује једном годишње, наизмјенично, за доприносе у књижевној и ликовној умјетности. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *