Опет домаћица из Викиликса: Церић под утицајем фундаменталиста

Водећи имами и вјерски представници муслимана из БиХ, Француске, Шпаније, Норвешке и других европских и земаља Блиског истока под утицајем су фундаменталистичке организације Европски савјет за фетве са сједиштем у Даблину, наводи се у дипломатској депеши послатој у јулу 2006. године из америчке Амбасаде у Ирској, коју је објавио „Викиликс“. Члан организације којом доминирају представници […]

среда, април 27, 2011 / 13:15

Водећи имами и вјерски представници муслимана из БиХ, Француске, Шпаније, Норвешке и других европских и земаља Блиског истока под утицајем су фундаменталистичке организације Европски савјет за фетве са сједиштем у Даблину, наводи се у дипломатској депеши послатој у јулу 2006. године из америчке Амбасаде у Ирској, коју је објавио „Викиликс“.

Члан организације којом доминирају представници из земаља арапског свијета и Велике Британије је и поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић, који обавља и дужност предсједника Савјета за фетве БиХ, пише "Глас Српске".

Ријеч је о фундаменталистичкој организацији којом руководи шеик Јусуф ал-Карадави из Катара, један од челних људи египатског Муслиманског братства. Под утицајем ове екстремистичке организације је и Исламски културни центар у Даблину, наводи се у дипломатској депеши.

Према наводима америчких дипломата у Даблину, Европски савјет за фетве састаје се у просјеку два пута годишње, једном увијек у Ирској, а други пут у једном од европских градова.

У дипломатској депеши се истиче да Муслиманско братство ван Египта најјаче упориште, уз Катар, има управо међу муслиманима у Ирској. Због тога су ирски медији оптуживали Aл-Карадавија да жели да Ирској наметне ислам.

У америчкој депеши је наведено да је једно од мјеста које се сматра базом исламских екстремиста џамија у Даблину, на чијем челу је Суданац и члан Муслиманског братства имам Јахја ал-Хусеин.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *