Опасност од помјерања минских поља због поплава

Поплаве у Босни и Херцеговини угрозиле и раселиле хиљаде људи којима је вода уништила домове. Осим тога, према писању агенције Associated Press, појавила се опасност од помјерања мина из земљишта широм БиХ.  Наиме, у БиХ велики проблем и даље су мине заостале након рата. Помјерање земљишта могло би помјерити и мине. "Сваки пут када се […]

субота, мај 17, 2014 / 01:15

Поплаве у Босни и Херцеговини угрозиле и раселиле хиљаде људи којима је вода уништила домове. Осим тога, према писању агенције Associated Press, појавила се опасност од помјерања мина из земљишта широм БиХ.

 Наиме, у БиХ велики проблем и даље су мине заостале након рата. Помјерање земљишта могло би помјерити и мине.

"Сваки пут када се вода повуче, географија се помало мијења, а ако је тло било минирано, мине заврше негдје другдје", рекао је за АП Антун Шинковић, службеник Центра за уклањање мина у Босни и Херцеговини.

"Имали смо задатак да једном очистимо минско поље у близини ријеке Саве на сјеверу и кад смо стигли тамо, 6.000 квадратних метара означеног подручја је недостајало. Читава обала је нестала заједно с минама", рекао је за АП Боро Кошарац, шеф једне од највећих комерцијалних деминерских компанија у Босни и Херцеговини.

"Само Бог зна гдје су мине отишле", рекао је он. "Теоретски, могле би завршити само неколико километара низ ријеку или чак скроз у Дунаву."

У четвртак се вода почела повлачити, омогућавајући властима да почну процјену штете. И извиђачи Центра за деминирање ће ићи и испитивати сумњива подручја око обала ријека Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *