Опасно по живот: Од зашећерених напитака се умире

Зашећерена освјежавајућа пића доприносе гојазности и повезана су са 180.000 смртних случајева годишње широм свијета, наводи се у резултатима истраживања америчког удружења за сузбијање болести срца. "То значи да је сваки стоти смртни случај који је резултат гојазности узрокован конзумирањем зашећерених освјежавајућих напитака", изјавио је аутор студије Гитанџали Синг са Харвардове школе за јавно здравље. […]

четвртак, март 21, 2013 / 10:03

Зашећерена освјежавајућа пића доприносе гојазности и повезана су са 180.000 смртних случајева годишње широм свијета, наводи се у резултатима истраживања америчког удружења за сузбијање болести срца.

"То значи да је сваки стоти смртни случај који је резултат гојазности узрокован конзумирањем зашећерених освјежавајућих напитака", изјавио је аутор студије Гитанџали Синг са Харвардове школе за јавно здравље.

Међу 35 највећих земаља у свијету Мексико има највећу стопу смртности по овом критеријуму, а Бангладеш најмању. САД су заузеле треће мјесто.

Удружење америчких произвођача освјежавајућих пића оцијенило је да је истраживање сензационалистичко, а не научно, пренио је Си-Ен-Ен.

Када људи пију превише газираних освјежавајућих напитака, воћних сокова или енергетских напитака – добијају на тежини. Аутори истраживања кажу да ова додата маса повећава ризик од настанка дијабетеса, кардиоваскуларних болести и неких врста рака. То су све обољења која се доводе у везу са гојазношћу.

Истраживачи са Харварда узели су у обзир резултате истраживања у 114 земаља, у којима живи више од 60 одсто свјетске популације.

Користили су и доказе из студија објављених у медицинским журналима о зашећереним пићима и осталим прехрамбеним навикама, а узели су у обзир и извјештај из 2010. године под називом "Глобални терет болести", у којем се разматра однос здравља и смртности становништва широм свијета.

Научници су провели неколико година у сакупљању и комбиновању података и размотрили су све факторе који доприносе повећању тежине, попут гледања телевизије, промјена у степену физичких активности, пушења и конзумирања свих врста хране и пића.

Они су закључили да више људи умире од дијабетеса, срчаних обољења и рака у оним дијеловима свијета у којима постоји велика потрошња зашећерених напитака.

Највише смртних случајева од дијабетеса, који се доводе у везу са овим пићима, има у Латинској Америци, а највише кардиоваскуларних обољења у источној и централној Евроазији.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *