Оландова популарност у слободном паду, покопао га интервју

Француски предсједник Франсоа Оланд је, недавним телевизијским интервјуом, прилично разочарао свјетске медије, нарочито њемачке, у тренутку када анкете показују да је најниже до сада пао и у очима самих Француза, међу којима га подржава само 27 одсто. Оланд, коме није пошло за руком да испуни своје предизборно обећање о порезу од 75 одсто за најбогатије […]

субота, март 30, 2013 / 21:00

Француски предсједник Франсоа Оланд је, недавним телевизијским интервјуом, прилично разочарао свјетске медије, нарочито њемачке, у тренутку када анкете показују да је најниже до сада пао и у очима самих Француза, међу којима га подржава само 27 одсто.

Оланд, коме није пошло за руком да испуни своје предизборно обећање о порезу од 75 одсто за најбогатије индивудуалне пореске обвезнике, у интервјуу у четвртак је најавио да ће француска предузећа са годишњом зарадом већом од милион евра плаћати порез од 75 одсто у наредне двије године.

Немајући милости према Оланду, њемачка штампа оцјењује наступ социјалистичког шефа државе на француској телевизији „безвољним, неефикасним и лишеним конкретних најава”, преноси француски лист „Фигаро”.

Њемачки недељник лијевог центра „Шпигел” описује Оланда као „смијешног оптимисту” који се упустио у „немогућу мисију”, у жељи да покаже како „Француска има предсједника, иако се протеклих мјесеци то баш и није могло видјети”.

Истовремено, у тону „мале шале” драге француском предсједнику, „Велт"у наслову наводи: „Не, Њемачка није снажнија”, а „Билд” осуђује „интервју без храбрости”, док „пословна библија” „Ханделсблат” сматра да он нема јасну визију, већ само „склепане мјере” и да „звучи као предавач, а не као динамични шеф државе”.

„Нулти раст, предузећа у стечају, дефицити и раст незапослености, све то срозава морал наших сусједа”, пише популарни дневник „Билд”, питајући се колико ће још дуго бити актуелна стара француска изрека „у води смо до гуше, али је она још увијек укусна”.

Њемачки медији осуђују „погрешне кораке” француског предсједника у односима са канцеларком Ангелом Меркел, са којом је, како је признао, у „пријатељским тензијама” и са којом још увијек не дијели „исте идеје”.

„Очигледно да не може да опрости Меркеловој”, која је одбила да га прими током предсједничке кампање, наводи „Велт”, а за недостатак хладнокрвности Оланд ће тешко моћи да се искупи.

Страни медији су, генерално, највише коментарисали приједлог о повећању пореза на 75 одсто за предузећа чији запослени примају највише плате.

Швајцарски лист „Темп” оштро критикује „нову Оландову идеју”, са којом покушава да се извуче из непријатности „пребацујући одговорност на предузећа”.

Британски дневник „Фајненшел тајмс” подсећа, међутим, да је та мјера била једна од главних обећања током Оландове предизборне кампање захваљујући којој је и успио да избаци претходника Николу Саркозија из Јелисејске палате.

„Ако не успијеш да наметнеш богатима порез из првог пута, покушавај поново и поново”, иронично наводи Си-Ен-Ен (ЦНН), док Радио Канада жали што он ни не спомиње Европу, „Европа не постоји, већ се француски проблеми решавају француским средствима”.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *