Оланд терет кризе пребацује на богате

Мањак у буџету Француске пуниће се већим порезима за богате, а не смањењем издатака за сиромашне, одлучио француски предсједник Франсоа Оланд. Да је љевичар не само на ријечима већ и на дјелу, Франсоа Оланд већ је показао када је, као прву мјеру штедње, сопствену плату умањио 30 процената. Затим је, одредивши борбу против незапослености за […]

четвртак, август 2, 2012 / 09:25

Мањак у буџету Француске пуниће се већим порезима за богате, а не смањењем издатака за сиромашне, одлучио француски предсједник Франсоа Оланд.

Да је љевичар не само на ријечима већ и на дјелу, Франсоа Оланд већ је показао када је, као прву мјеру штедње, сопствену плату умањио 30 процената. Затим је, одредивши борбу против незапослености за приоритет социјалистичке владе, поручио да ће бреме кризе морати да поднесу најимућнији.

Министар социјалне економије Беноа Амон каже да ће најбогатије компаније и појединци плаћати веће порезе. "Док су они последњих десет година пунили своје џепове, средња и нижа класа трпиле су отпуштања и смањење плата", рекао је министар Амон.

Друга привреда еврозоне има задатак да овогодишњи дефицит сведе на 4,5 одсто и истовремено уштеди седам милијарди евра. То се неће, као до сада, одвијати на рачун пораста броја незапослених којих је највише од 1999. године, око три милиона.

Париз је увео рестрикције на отпуштања: свака фирма која диели дивиденде и бонусе неће моћи да отпусти ниједног радника. Опозиција негодује.

"То што се ради је право фискално иживљављавање. Нови буџетски закон предвиђа да се кроз нове порезе уштеди седам милијарди евра, а кроз резање јавне потрошње само милијарда", каже Кристијан Јакоб из Уније за народни покрет.

Пред француским тајкунима, два избора, једни бјежећи од “рекетирања“, како називају Оландове мјере, пакују кофере и прелазе Ламанш.

Мишел Гилбо из асоцијације бизнисмена "Медеф" каже да ће велики број нових пореза негативно утицати и на појединачно богатство и на компаније. "Власт од нас тражи велику жртву", каже Гилбо.

Ипак, у Француској је више богаташа који одлазак из земље сматрају непатриотским чином. Колико цијене домаћи квалитет живота показује и отворено писмо 16 супербогатих који су тражили да плаћају више како би помогли држави у тешким временима.0 КОМЕНТАРА

  1. реално, француска је земља пореза. све се на то пребацује. Фино што иде мало више на богате, али ко зна колико је стално повећање опорезивања може давати резултате

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *