Округли сто о ГМО амандманима

Центар за животну средину из Бање Луке је на Ветеринарском факултету у Сарајеву организовао округли стол на тему “Ратификација ГМО амандмана”, који је организован у сарадњи са Савјетом за ГМО Босне и Херцеговине.

четвртак, мај 19, 2016 / 17:21

Центар за животну средину из Бање Луке је на Ветеринарском факултету у Сарајеву организовао округли стол на тему “Ратификација ГМО амандмана”, који је организован у сарадњи са Савјетом за ГМО Босне и Херцеговине.

На округлом столу су учествовали чланови Савјета за ГМО Босне и Херцеговине, као и други експерти из ове области, представници надлежних институција и организација које се баве заштитом животне средине и заштитом потрошача. Учесници су расправљали о значају који би ратификација ГМО амандмана имала за Босну и Херцеговину, те дали начелну подршку овој иницијативи, иако ће Центар за животну средину званичну подршку тражити од надлежних институција у наредном периоду.

“Потрошачи имају право да знају шта једу, те да учествују у доношењу одлука које их се тичу. Јавност података је већ предвиђена Законом о ГМО Босне и Херцеговине, што омогућава ратификацију ГМО амандмана. Савјет за ГМО Босне и Херцеговине дао је подршку Центру за животну средину у организацији овог округлог стола, јер ми Центар за животну средину видимо као партнера у подизању свијести и давању значаја теми ГМО у БиХ”, изјавио је Војислав Тркуља, предсједник Савјета за ГМО Босне и Херцеговине.

Иако у Босни и Херцеговини постоји законодавство које регулише област ГМО, закони на различитим нивоима нису усаглашени, те спровођење овог законодавства није на задовољавајућем нивоу, што доказују повремене контроле које проналазе недозвољене генетски модификоване усјеве на нашим пољима. Један од узрока је и неинформисаност произвођача и потрошача о ГМО.

“Коначни циљ ове кампање је да се осигурају права грађана Босне и Херцеговине да буду информисани и да учествују у доношењу одлука о намјерном уношењу генетски модификованих организама у животну средину и стављању таквих производа на тржиште БиХ. У овој фази нам је најважније да доставимо иницијативу за ратификацију ГМО амандмана на Архуску конвенцију Министарству вањске трговине и економских односа БиХ и Савјету министара БиХ, што ће нам омогућити да покренемо значајније кораке у наредним фазама на развоју и имплементацији законодавства из ове области“, истакао је координатор Архус центра Бања Лука Виктор Бјелић.

Кампања за ратификацију ГМО амандмана на Архуску конвенцију од стране Босне и Херцеговине проводи се уз финансијску подршку ГЕККО фондације из Њемачке.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *