Огласили се и Кинези: Ђинтао упозорио Саркозија

ПЕКИНГ – Кинески предсједник Ху Ђинтао упозорио је у Пекингу француског предсједника Николу Саркозија да би ваздушни удари на Либију могли да прекрше „оригиналне намјере” резолуције УН, која је имала за циљ заштиту цивила, и истакао да се силом неће ријешити тамошњи сукоб. Неуобичајено снажним језиком за дипломатске сусрете, Ху је рекао Саркозију да ће […]

среда, март 30, 2011 / 19:05

ПЕКИНГ – Кинески предсједник Ху Ђинтао упозорио је у Пекингу француског предсједника Николу Саркозија да би ваздушни удари на Либију могли да прекрше „оригиналне намјере” резолуције УН, која је имала за циљ заштиту цивила, и истакао да се силом неће ријешити тамошњи сукоб.

Неуобичајено снажним језиком за дипломатске сусрете, Ху је рекао Саркозију да ће се силом само погоршати либијски сукоб и да ће на крају сукоб морати да буде ријешен преговорима.
Хуово упозорење дошло је на почетку мини турнеје француског предсједника по Азији, гдје ће у Кини учествовати на састанку Г20 о свјетској монетарној реформи и краћем задржавању у катастрофом погођеном Јапану.
Предсједник Ху је упозорио Саркозија да би ваздушни удари на Либију могли да прекрше „оригиналне намјере” резолуције УН, која је имала за циљ заштиту цивила.
„Циљ УН резолуције је да се прекине насиље и заштите цивили”, пренијела је државна телевизија ријечи кинеског предсједника током сусрета са Саркозијем.
„Уколико војне акције донесу несрећу невиним цивилима и створе још већу хуманитарну кризу, тиме ће се прекршити оригиналне намјере резолуције Савјета безбједности”, рекао је Ху, а пренијеле агенције.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *