Одобрен Путинов приједлог о војној акцији у Украјини!

Одобрење Савjета федерације Русије (горњег дома парламента) за упућивења руских Оружаних снага у Украјину не значи да ће оне бити упућене моментално, изјавио је данас државни секретар у Министарству иностраних послова Григориј Карасин. Турчинов звао Керија Вршилац дужности предсједника Украјине и предсједник Врховне раде (скупштине) Олександер Турчинов оцијенио је данас понашање Русије као "директну агресију […]

субота, март 1, 2014 / 16:31

Одобрење Савjета федерације Русије (горњег дома парламента) за упућивења руских Оружаних снага у Украјину не значи да ће оне бити упућене моментално, изјавио је данас државни секретар у Министарству иностраних послова Григориј Карасин.

Турчинов звао Керија

Вршилац дужности предсједника Украјине и предсједник Врховне раде (скупштине) Олександер Турчинов оцијенио је данас понашање Русије као "директну агресију према суверенитету Украјине".

Турчинов је то рекао у телефонском резговору с америчким државним секретаром Џоном Керијем, саопштено је на сајту Раде.

"Оцјењујем овакво понашање као дирекну агресију у односу на суверенитет Украјине", рекао је Турчинов, а пренио Итар-Тасс.

Расмусен: Русија мора поштовати суверенитет и територијални интегритет

 

 

Раније су Државна дума и Савјет Федерације (доњи и горњи дом руског парламента) позвали Владимира Путина да употреби све могућности ради заштите становништва Крима од тираније и насиља. Сенатори су исказали став да се у том циљу на Крим може послати ограничени војни контингент.

Војска ће, како кажу, бити распоређена на терену док се ситуација не нормализује, преноси агенција РИА новости.

Владимир Путин се обратио Савету Федерације са предлогом о примјени Оружаних снага РФ на територији Украјине до нормализације друштвенополитичке ситуације у овој земљи, саопштила је информативна служба Кремља.

„У вези са ванредном новонасталом ситуацијом у Украјини и угроженим животима грађана Руске Федерације, наших сународника и припадника војног контингента Оружаних снага Руске Федерације размјештених на територији Украјине (Аутономна Република Крим) у складу са међународним споразумом, а на основу тачке „г“ првог дијела 102. члана Устава Руске Федерације, обраћам се Савјету Федерације Федералне скупштине Руске Федерације са приједлогом о примјени Оружаних снага Руске Федерације на територији Украјине до нормализације друштвенополитичке ситуације у тој земљи“, каже се у обраћању.

Руски сенатори су затражили да држава повуче амбасадора из Вашингтона због Обаминог говора о кризи на Криму.

Кличко позива на мобилизацију:

Украјински политичар Виталиј Кличко затражио је проглашење војне мобилизације, пошто је руски Савјет федерације одобрио ангажовање руских снага на украјинској територији. "Парламент мора да затражи од главнокомандујућег војске да прогласио националну мобилизацију због руске агресије против Украјине".

Он је позвао је и Савјет безбедности УН да сазове хитан састанак о кризи у Украјини.

ЕУ: Хитна сједница министара – у понедјељак

Министри иностраних послова земаља ЕУ су сазвали хитан састанак, који би требало да се одржи у понедељак, и на коме ће бити речи о намјери Русије да пошаље оружане трупе у Украјину.0 КОМЕНТАРА

 1. Istorija se ponavlja i u drgom svetskom ratu, zapad Ukrajine je srdačno dočakao Hitlera, a onda je Rusija morala da oslobodi sve do berlina i postavi Belinski zid.
  Sada će takođa Rusija morati sve da oslobodi, postavi Berlisnki zid u željeznu zavesu jednaom za svagda protiv Zapada, koju nikakva globaistička bagra neće moći skinuti.
  Granica između Istoka i Zapada mora biti postavljena za sva vremena.

 2. Ukrajina nikada nije bila samostalna država od uvek kroz istoriju to je bila Kijevska Rusija, stara ruska prapostojbina. Ukraja je Rusiji ono što je nama Kosovo.
  Ne treba zaboraviti da je Bžežinski u knjiz Velika šahobska tabla ukazao na to da je Ukrajna ključna za kontrolu cele Evroazije, i da je ona atlantistima i globalistima od strateškog značaja za kontrolu Sibira što je krajnji cilja da se domogni, preko rasparčavanja Rusije.

 3. aleks, 01.03.2014. 23:36:40

  Naravno da je bilo tesko gledati legalno izabranu vlast,kako se uvija pod naletima razularene ulicne rulje i to je bila velika nesreca koja je zadesila taj narod prije nekoliko dana.
  Nadamo se i molimo Bogu da ce se to bezakonje zaustaviti i cijela zemlja stati rame uz rame tamo gdje pripada i gdje je uvijek pripadala.

  Cini mi se da je obrnuto bilo Aleks,neki su se ovdje radovali onom divljastvu na ulicama.

  Ostao bez fabrike, 01.03.2014. 23:44:05

  Potpis

 4. Aleks,hoćeš reći da su Rusi krivi za holodomor?Besarion Džugašvili ili ti Staljin nije bio Rus.Ideologija komunista nema veze sa vjerom ili nacijom.Bitna je diktatura proletarijataB-)

 5. jahac/Serbinum,

  dogovorite se sta je.

  kada je u pitanju znaci holodomor i kasnije raseljavanje krimskih tatara i promjena demografske strukture onda je to djelo diktature proleterijata a kada je u pitanju raseljavanje bosanskih Srba nakon II svjetskog rata po Vojvodini (jer je ovamo bila glad) i neka druga desavanja tokom SFRJ onda to nije diktatura proleterijata vec je unistavanje Srba, tada je ideologija komunista usmjerena protiv naroda? a to da Staljin nije bio Rus, znam.

 6. Aleks,ja prezirem komuniste i ovde i u Rusiji.Jer da nije bilo komunista,kada bi šake jada imale svoje države.Bile bi dve moćne velike države,Srbija i Rusija.Ovako ih ima 20-ak.

 7. ОДГОВОР ХЕНРИЈУ КИСИНЏЕРУ ИЛИ РУСИЈА СЕ ВРАТИЛА У ИСТОРИЈУ
  петак, 14 март 2014 12:16
  Украина, Дугин , Кисинџер , САД , Русија ,
  АЛЕКСАНДАР ДУГИН

  За нас нема места у американоцентричном светском поретку, а Вашингтон нас на то подсећа сваки пут изнова

  Класик америчке реалполитике Хенри Кисинџер објавио је 6. марта 2014. у Вашингтон посту програмски текст о Украјини. Тај текст може се сматрати консезусним мишљењем америчких реалиста. То је истински важан текст и зато се према њему треба односити са дужном пажњом.
  Кисинџер почиње од тога што критички оцењује у америчкој политици доминантни тренд у односима са Русијом, усмерен на ескалацију и директну конфронтацију. Кисинџер напомиње да је рат лако започети, а тешко завршити. Наглашава да је још теже народу објаснити зашто у рату није било победе. Кисинџер је реалиста, и војни конфликт сматра сасвим прихватљивим и легитимним инструментом светске политике. Он није просто против сваког рата, али јесте против рата у који САД позивају радикалнији политичари.

  Кисинџер даље у тексту указује на истину која је општепозната у Русији, али је потпуно непозната Американцима и Европљанима: да у Украјини живе најмање два народа са различитим идентитетима – језичким, религиозним, културним и, што је најважније, геополитичким. Наглашава да Запад Украјине стреми ка САД и ЕУ, а Исток и Југ – ка Русији (нарочито Крим). За неупућене, Кисинџер указује да „већину становника Западне Украјине чине – католици”, што је апсолутно нетачно, али је за Американце, који ништа не знају из историје и географије, откриће и то што су могли да прочитају да у Украјини постоје две доминантне религије.

  Бивши државни секретар опет сасвим исправно тврди да је однос снага у Украјини такав да ниједна од две њене половине не може свој идентитет наметнути оној другој, ма колико се трудила. Из овога амерички стратег изводи правилан закључак да Русија никада не би успела да учини својим сателитом Украјину у њеним досадашњим границама (до марта 2014). Исто као што ни САД и Европска унија никада не би успеле то исто, само што Кисинџер ову другу чињеницу признаје некако неразговетно. Од те неразговетности све и почиње.

  НОСТАЛГИЈА ВАРВАРА
  Кисинџер јасно пише: цела Украјина Русији не припада и неће јој ни припасти. Из његових размишљања исто тако јасно се изводи и супротан закључак: цела Украјина не припада ни САД ни Западу и неће им ни допасти шака. Код њега, међутим, такве јасне аналогије нема. А то значи да управо ту почиње његово лукављење. Јер све је симетрично. Ни вама ни нама. То јест попола. Али не. Не попола.

  Друга половина Кисинџеровог текста, у којем говори о будућности Украјине, заснована је на сасвим другачијој логици. Његова парадигма се неприметно изменила: теза „попола” претвара се у нешто сасвим друго – „проамеричка јединствена (!) Украјина мора узимати у обзир Крим и Исток у саставу Украјине, мудри (Кисинџер се руга?) украјински политичари дужни су да ту равнотежу обезбеде, а Русија је обавезна да се не меша у тај процес, него да мирно посматра шта раде „мудри украјински политичари”.

  Кисинџер је текст почео сасвим добро и трезвено, а потом је очито напустио тај колосек и почео да се бави за Американце типичном антируском пропагандом. Од то момента Кисинџер директно прописује Путину и Обами шта морају да ураде. „Путин мора да схвати, без обзира на сва његова незадовољства и жалбе, да политика војног притиска може довести само до почетка новог хладног рата”. То је веома дубока мисао. А Путин то не разуме…

  А ево савета Обами: „Сједињене Државе, са своје стране, не треба да се према Русији опходе као према земљи која је сишла са правог пута и коју треба стрпљиво учити правилима понашања која је установио Вашингтон”. Ово значи да се са Русима треба понашати тактичније, инсистирајући на своме и ефикасније их залуђивати, а не називати притом ствари правим именима, имајући у виду „психологију” тих варвара, који имају носталгију за својом Империјом.

  Ево Кисинџерових закључака:

  1. Украјина мора да има право да слободно изабере своје економске и политичке везе, укључујући и везе са Европом. Теза је или банална или потпуно апсурдна: јер Кисинџер само што је признао да постоје две Украјине са двема потпуно супротним тачкама гледишта које се међусобно искључују, а тичу се и структуре и карактера тих „економских и политичких веза”.

  2. Украјина не треба да ступа у НАТО. Ово је већ конкретније. Ја ово схватам овако: ја, Хенри Кисинџер, матори човек у пензији, са великим искуством и истински дубоким разумевањем међународних односа, дајем личне гаранције да Украјина – уколико Русија одмах преиспита своје присуство у Украјини – неће бити примљена у НАТО. Мени се чини да је овакав ниво гаранција слаб и да су потпуно закасниле. О овоме је требало мислити раније. Путин сада у то неће више поверовати, а прекасно је ионако.

  3. Украјина мора да има све могућности за формирање владе која одговара израженој вољи њеног народа. Мудри украјински лидери ће притом давати предност политици мирења различитих делова земље. О каквим могућностима се може уопште говорити после изведеног државног преврата? То је једно. А постоји и друго. А ако у Украјини не би постојали баш „мудри” – јер је то превише – него напросто умно адекватни политичари способни да „помире различите делове земље”, тада ништа од онога што се догађа сада напросто не би ни изблиза могло да се случи.

  4. По правилима постојећег светског поретка, недопустиво је да Русија анектира Крим. По правилима светског поретка не сме се ни спонзорисати оружани преврат у сувереној држави која се налази под боком нуклеарне државе. А кад се једно правило прекрши, ко ће поштовати остала?

  ГРАДИМО ДРУГИ СВЕТСКИ ПОРЕДАК

  Овде је посреди директна уцена: нама се може, а ви не смете. Тојест, живимо у условима нашег светског поретка, где ми сами успостављамо правила. Али управо том светском поретку је сада Путин добацио изазов. Ми успостављамо свој суверенитет и тврдо се држимо курса на мултипорални свет. Ми градимо сасвим други светски поредак. А у нашем светском поретку анексија Крима не зависи од Вашингтона, него од самих становника Крима и од челичне воље Москве. А постоји и једно и друго. Стога је недопустиво наметати нама своју тачку гледишта о томе шта је недопустиво а шта је допустиво.

  Бивши државни секретар и даље је жртва илузије да ће САД бити у стању да сачувају свој статус глобалног хегемона и зато позива Вашингтон да делује суптилније и ефикасније, више на британски начин него на амерички, праволинијски. Кисинџер види будућност Крима у проамеричкој Украјини, у којој је, по његовом мишљењу, најпаметније предати руковођење умно адекватним лидерима, а не потпуним идиотима.

  Русија мора да гради будућност која проистиче из наше сопствене – руске судбине. За нас нема достојног места у американоцентричном светском поретку, а Вашингтон нас на то подсећа сваки пут изнова. Како преко својих манијака из редова неоконзервативаца, тако и преко потпуно респектабилних и љубазних експерата, какав је Кисинџер. То, међутим, смисао његове посланице нимало не мења.

  У своје време је неоконзервативац Ричард Перл разговарао са једним руским дипломатом овако: „We win, you lose. Sign here” („Ви губите, ми добијамо. Овде се потпишите”). Потписивање испод акта о једностраној капитулацији предлаже нам и Хенри Кисинџер. Само у друкчијем тону. А смисао је исти.

  А ми ћемо им дати симетричан одговор. Крим је – руски. Ми смо у игри. Ми смо се вратили у историју.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *