Одбијени приговори: Шуме РС су лажно приказале милионску добит

Независна спољна ревизија одбацила је већину приговора управе Шума РС на нацрт ревизорског извјештаја и остала при оцјени да су Шуме РС у 2015. години приказале добит већу за минимално 4,1 милион КМ него што она јесте, да су им краткорочне обавезе веће 20,4 милиона марака од текуће имовине, те да је управа незаконито средства за просту репродукцију трошила на побољшање ликвидности, открива пословни портал Капитал.

среда, децембар 7, 2016 / 07:58

Независна спољна ревизија одбацила је већину приговора управе Шума РС на нацрт ревизорског извјештаја и остала при оцјени да су Шуме РС у 2015. години приказале добит већу за минимално 4,1 милион КМ него што она јесте, да су им краткорочне обавезе веће 20,4 милиона марака од текуће имовине, те да је управа незаконито средства за просту репродукцију трошила на побољшање ликвидности, открива пословни портал Капитал.

Капитал је недавно објавио нацрт ревизорског извјештаја „Шума РС“ за прошлу годину у којем је наведено низ нерегуларности у раду овог јавног предузећа, а сви наводи из нацрта задржани су и у коначном извјештају који је у нашем посједу.

Ревизорска кућа „Конфида“ је „Шумама“ поново дала уздржано мишљење што је тежа оцјена чак и од негативног јер показује да им није дата на увид сва пословна документација.

Главне замјерке ревизора и у нацрту и у коначном извјештају односе се на неевидентирање милионских обавеза према општинама по основу накнаде за развој неразвијених дијелова, трошење средстава просте репродукције за поболшање текуће ликвидности, немогућност утврђивања залиха јер је попис извршен прије избора ревизора, као и на немогућност утврђивања власништва над некретнинама и опремом које су „Шуме“ исказале као своје власништво.

„Предузеће у прошлој години није евидентирало 458.495 КМ обавеза као ни законске затезне камате од 3,7 милиона КМ према општинама због чега је њихова добит исказана већом за тај износ“, наводи се у извјештају.

Марић и даље тврди да су замјерке ревиозора неосноване

Међутим, вршилац дужности директора „Шума РС“ Ристо Марић и даље тврди да су замјерке ревизора неосноване наводећи да они нису могли да утврде стварно стање с обзиром на то да су овај посао почели са пола године закашњења.

Ревизор није на вријеме почео посао с обзиром на то да је тек након жалбеног поступка „Конфида“ изабрана за тај посао, који су „Шуме“ прије тога незаконито додијелиле „ЕФ ревизору“.

“Ревизори су требали да буде уведени у посао крајем децембра 2015. да би могли дати цјеловит извјштај, а они су тај посао почели тек у шестом мјесецу ове године. То значи да нису могли да присуствују попису залиха, да обиђу шумска газдинства и провјере просту репродукцију као и све оно на шта су ставили примједбу, а нису могли да их аргументују тако што су били на лицу мјеста, већ су то радили на основу података које су тражили од нас и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС“, рекао је Марић.

Казао је да им ревизори не признају резултате пословања на основу пописа на којем нису били присутни, као и да нису прихватили правдање просте репродукције „онако како јесте“.

„Не можете ви просту репродукцију у цјелости оспорити на основу двије контроле у којима је утврђено непотпуно извршење просте репродукције“, нагласио је Марић.

Он је додао да је за ревизију финансијских извјештаја “Шума” за ову године већ изабрана ревизорска кућа „ЕФ ревизор“ и да на тај избор нико није уложио жалбу.

Пореска управа блокирала рачун „Шума РС“

Пореска управа Републике Српске блокирала је 22. новембра рачун „Шумама“ управо због дуга према општинама.

Марић каже да им је рачун био блокиран само два дан и да је дио тог дуга плаћен.

„Они су нас блокирали по основу неизмирених обавеза из задњег квартала 2015. према општинама. Ми у пореским пријавам евидентирамо обавезу на које општине нису оствариле право, јер не немају одлуку својих органа о кориштењу тог новца“, нагласио је Марић и додао да је тренутни дуг према општинама око 11 милиона КМ али да су то обавезе настале у ранијем периоду.

Казао је и да је задовољан пословањем у овој години и да су на крају септембра „Шуме РС“ имале добит од 4,8 милиона КМ.

У „Шумама РС“ у току је процедура избора директора, а сасвим је извјесно да на том мјесту и даље остаје Марић.

 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *