Одбачен литвански захтјев за понављање поступка око Бирча

Окружни привредни суд у Бијељини одбацио је захтјев за понављање поступка којим се тражи да се Алумина и Механика Зворник врате Бирач Европи у Виљнусу, рекао је стечајни управник Фабрике глинице „Бирач“ Лазар Ђурђевић.  Ђурђевић је рекао да је захтјев за понављање поступка, који је поднијела адвокатска канцеларија "Сајић", одбачен као неоснован. – Интересантно је […]

уторак, март 25, 2014 / 19:47

Окружни привредни суд у Бијељини одбацио је захтјев за понављање поступка којим се тражи да се Алумина и Механика Зворник врате Бирач Европи у Виљнусу, рекао је стечајни управник Фабрике глинице „Бирач“ Лазар Ђурђевић.

 Ђурђевић је рекао да је захтјев за понављање поступка, који је поднијела адвокатска канцеларија "Сајић", одбачен као неоснован.

– Интересантно је да Канцеларија "Сајић" у овом случају заступа "Бирач Европу", чији је оснивач "Бирач" у стечају, а с друге стране Канцеларија "Сајић" заступа "Укио банку" против "Бирача" у стечају, што представља сукоб интереса – истакао је Ђурђевић.

Он је нагласио да "Бирач Европа" тренутно нема управу с обзиром да је "Укио банка" донијела одлуку коју је спровела агенција у Литванији за регистар привредних друштава и извршио промјену управе, иако је и даље у регистру једини оснивач и акционар "Бирач" у стечају.

– Нама није јасно ко је уопште дао пуномоћ Адвокатској канцеларији "Сајић" да заступа "Бирач Европу" против "Бирача" који је оснивач "Бирач Европе" – додао је Ђурђевић.
Он је подсјетио да су прије и у току стечајног поступка разни контролни органи вршили контролу рада "Бирача" и зависних привредних друштава.

– Контролу је вршио и девизни испектор који је по извршеној контроли 4. јуна 2013. године издао рјешење којим је наложено отклањање неправилности и незаконитости у вршењу преноса средстава и оснивачких удјела зависних привредних друштава у сврху куповине и повећања капитала предузећа у иностранству, што се односи на пренос удјела "Алумине" и "Механике" у "Бирач Европу", "Литванија" – појаснио је Ђурђевић.

Тим рјешењем, које је Ђурђевић добио од девизног инспектора, наложено је да се изврши отклањање неправилности.

– Рјешење сам презентовао Привременом одбору повјерилаца који је донио одлуку и обавезао ме да поступим по рјешењу инспектора, те сам поднио захтјев Окружном привредном суду у Бијељини да поступи по рјешењу инспектора. Окружни привредни суд је, по добијању мог захтјева и рјешења девизног инспектора, одржао рочиште и донио рјешење којим се брише неоснован упис промјена оснивача "Алумине" и "Механике" са Привредног друштва "Бирач" на "Бирач Европа" – истакао је Ђурђевић.

Он је нагласио да је наведено рјешење постало правоснажно и оно је спроведено у Регистру привредних друштава.

Сајић негирао Ђурђевића

Директор Адвокатске фирме „Сајић“ Александар Сајић данас је показујући фотокопију судског Рјешења из Виљнуса о упису нове Управе „Бирач Еуропе“ оштро демантовао управу „Алумине“ и стечајног управника Фабрике глинице „Бирач“ Лазар Ђурђевића да литванска „Укио банка“ није преузела управљање „Бирач Еуропе“.

„Укио банка“ је 06. јануара ове године управљање „Бирач Еуропе“ и именовала нови Управни одбор чији је предсједник, а уједно и генерални менаџер Вигантас Мауле“, изјавио је Сајић за пословни портал Капитал.

„Нова управа је одлучила да покуша да врати власништво над „Алумина“ и „Механика“ Зворник јер сматра да су јој те фирме одузете у процедури које је најблаже речено неуобичајена. Из тих разлога је Управа „Бирач Еуропе“ је дала налог да поднесемо Захтјеве за понављање поступака брисања уписа АБ Бирач Еуропе као власника Алумине и Механика“, каже Сајић.

Он истиче да су захтјеви поднесени Вишем привредном суду Бањалука преко Окружног привредног суда Бијељина.

„Окружни привредни суд у Бијељини није улазио у оправданост захтјева већ је исте, без разматрања њихове суштине, одбацио као недопуштене у процесном смислу. По налогу „Бирач Еуропе“ ми ћемо убрзо изјавити жалбу“, објаснио је Сајић.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *