Oдбачен Караџићев захтјев за материјалима о сусрету Изетбеговић/Џонсон

Претресно вијеће Хашког трибунала одбацило је данас пети захтјев некадашњег предсједника Републике Српске Радована Караџића да се САД изда обавезујући налог за доставу материјала о сусрету званичника Ралфа Џонсона и Алије Изетбеговића од 19. априла 1992. године. У одлуци се наводи да нису испуњени услови за издавање налога, те да су САД већ послале оптуженом […]

четвртак, август 23, 2012 / 08:12

Претресно вијеће Хашког трибунала одбацило је данас пети захтјев некадашњег предсједника Републике Српске Радована Караџића да се САД изда обавезујући налог за доставу материјала о сусрету званичника Ралфа Џонсона и Алије Изетбеговића од 19. априла 1992. године.

У одлуци се наводи да нису испуњени услови за издавање налога, те да су САД већ послале оптуженом дослован садржај траженог разговора.

Караџић је посебно тражио Џонсонов телеграм у којем замјеник помоћника државног секретара описује свој сусрет са Изетбеговићем у Сарајеву, "указујући да су САД охрабривале Изетбеговића да не прихвати мировни план амбасадора Кутиљера".

Овим документом, Караџић је хтио да потврди тврдњу да он "никада није имао за циљ да протјера муслимане, било ратом или другим средствима, и да су муслимани, охрабрени Сједињеним Државама, узроковали одбацивање Кутиљеровог плана и избијање рата у Босни".

Караџић намјерава да португалског дипломату Жозеа Кутиљера позове за свједока своје одбране, произлази из поднеска суду.

Претресно вијеће сматра да "питање ко је одговоран за почетак рата није релевантно за Караџићеву одбрану".

"Слично томе, шта је амерички државни представник рекао Изетбеговићу у вези са прихватањем Кутиљеровог плана сигурно није релеванто за било које питање из овог предмета, укључујући индивидуалну кривичну одговорност оптуженог, будући да је Изетбеговићево одбијање мировног плана већ размотрено у овом предмету и није спорно", навело је претресно вијеће.

Судије су поново позвале Караџића да своју истрагу усредсреди на питања која су "у директној вези са оптужбама против њега".

Суђење Караџићу наставља се 16. октобра, када би требало да изведе првог свједока своје одбране.

Караџић ће се претходно у судници појавити 3. септембра, на конференцији о стању у поступку.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *