Одата почаст страдалима у Добровољачкој

Чланови породица војника некадашње ЈНА, страдалих у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године, као и преживјели злочина и званичници Републике Српске, на челу са премијером Српске Жељком Цвијановић, мирно су данас у колони стигли у Добровољачку улицу и одали почаст страдалима. Учесници обиљежавања, међу којима је био и министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Петар […]

субота, мај 3, 2014 / 10:58

Чланови породица војника некадашње ЈНА, страдалих у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године, као и преживјели злочина и званичници Републике Српске, на челу са премијером Српске Жељком Цвијановић, мирно су данас у колони стигли у Добровољачку улицу и одали почаст страдалима.

Учесници обиљежавања, међу којима је био и министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Петар Ђокић, те представници локалних власти, су на мјесту страдања војника ЈНА положили руже и прислужили свијеће.

Цвијановићева је, осуђујући овај страшни крвави злочин, истакла да мјесто погибије припадника ЈНА заслужује институционално и људско памћење.

Она је још једном изразила огорченост чињеницом да је правосуђе БиХ заказало у процесуирању овог ратног злочина.

Припадници Министарства унутрашњих послова /МУП/ Кантона Сарајево обезбјеђивали су овај скуп, који је протекао мирно и достојанствено.

Након мирне шетње, полагања цвијећа и паљења свијећа у Добровољачкој улици, обиљежавање 22 године од страдања припадника ЈНА у овој сарајевској улици биће настављено на војничком гробљу у Миљевићима.

Обиљежавању присуствују и замјеник предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Сташа Кошарац, амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић, посланици у Народној скупштини Српске и посланици и делегати парламента БиХ из Српске.

Нападом на колону ЈНА у Добровољачкој, која се почетком маја 1992. године мирно повлачила из Сарајева, према споразуму и уз гаранцију мировних снага УН на челу са генералом Луисом Мекензијем, руководили су тадашњи члан Предсједништва БиХ Ејуп Ганић и руководство тадашње Републике БиХ.

Иако је за безбједност војника гарантовао тадашњи предсједник Предсједништва БиХ Алија Изетбеговић, колона ЈНА није безбједно изашла из Сарајева, већ је прекинута и нападнута.

Мучки су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, док их је 207 заробљено. Први напад је извршен 2. маја на Дом ЈНА, а све касарне ЈНА у овом граду биле су блокиране и под опсадом муслиманских паравојних снага, које су им искључиле струју, воду и телефоне.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *