Одани Стефановић: Мирсад Вилић и СИПА су срамота

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је да је срамотно да директор Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Мирсад Вилић одговорност за напад на премијера Србије у Поточарима пребацује на његово обезбјеђење, наводећи да се плаши да ће изостати озбиљна истрага овог тешког кривичног дјела. "Срамотна је оцена Вилића да су припадници обезбеђења председника […]

недеља, јул 12, 2015 / 14:11

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је да је срамотно да директор Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Мирсад Вилић одговорност за напад на премијера Србије у Поточарима пребацује на његово обезбјеђење, наводећи да се плаши да ће изостати озбиљна истрага овог тешког кривичног дјела.

"Срамотна је оцена Вилића да су припадници обезбеђења председника Владе Србије одговорни за то што се десило премијеру Вучићу у Поточарима. Недопустиво је да Вилић не покаже ни трунку одговорности и професионализма, посебно имајући у виду чињеницу да је само захваљујући присебности премијеровог обезбеђења спречено убиство", нагласио је Стефановић.

Он је констатовао да су надлежни за заштиту штићених личности на скупу у Поточарима морали да пруже адекватну и једнаку заштиту свим штићеним личностима.

"Подсећамо да је земља домаћин дужна да обезбеди заштиту и сигурност сваког свог госта, а поготову премијера једне државе. Александар Вучић, држава Србија, као ни његово обезбеђење нису бирали руту кретања, непосредно обезбеђење, као ни место одржавања комеморативног скупа", указао је Стефановић.

Он је прецизирао да су управо органи БиХ инсистирали да они врше обезбјеђење премијера Србије и да било какво саопштење или покушај пребацивања одговорности не могу сакрити ове чињенице, саопштено је из МУП-а Србије.

"Није посао обезбеђења да процењује да ли је боље да премијера у главу погоди флаша или каменица, да ли је боље да га ударају или линчују, већ да уради све да се такво нешто никада не догоди и да гост у тој држави буде потпуно заштићен", рекао је Стефановић.

Он је закључио да је из свега јасно да у Федерацији БиХ нема професионализма, па ни искреног кајања због покушаја убиства премијера Србије.

"Плашим се да ће изостати и озбиљна истрага и да починиоци овог тешког кривичног дела, као и организатори и инспиратори, никада неће одговарати", нагласио је Стефановић.

Директор Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Мирсад Вилић изјавио је јуче Срни да је била ствар пратилаца премијера који врше његову непосредну заштиту да кажу Вучићу да се врати назад одмах након првих повика.

"Одлучено је да се иде напријед према возилу и у том горњем дијелу дошло је до бацања одређених предмета. Главни пратилац није донио одлуку да се врате назад већ су наставили кретање", каже Вилић. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *