Од УН затражена помоћ за затворене саудијске принцезе

Уједињене нације примиле су апел да помогну принцезама из Саудијска Арабије, које су наводно против своје воље притворене у краљевској палати у пријестоници Џеди, потврдили су званичници свјетске организације. У захтјеву који је мејлом упућен Уједињеним нацијама, изнијета је тврдња да је неколико ћерки саудијског краља Абдулаха већ 13 година против своје воље притворено у […]

четвртак, март 13, 2014 / 08:27

Уједињене нације примиле су апел да помогну принцезама из Саудијска Арабије, које су наводно против своје воље притворене у краљевској палати у пријестоници Џеди, потврдили су званичници свјетске организације.

У захтјеву који је мејлом упућен Уједињеним нацијама, изнијета је тврдња да је неколико ћерки саудијског краља Абдулаха већ 13 година против своје воље притворено у краљевском комплексу.

Супротно уобичајеној дискрецији, Високи комесаријат УН за људска права (УНХЦР) потврдио је да је такав захтјев примљен, али и да би могло да прође неколико мјесеци прије но што се о томе нешто званично објави.

Комесаријат није навео да ли апел сматра довољно вјеродостојним и поткрепљеним да би био темељ за истрагу.

Чабиер Селаја из УНХЦР-а рекао је агенцији АП да званичници УН "нису у могућности да потврде да је у том случају предузета нека акција".

Он је прецизирао да је захтјев за помоћ упућен специјалном истражиоцу УН за насиље над женама који, са истражиоцима из других области, прима жалбе из цијелог свијета и мора да провјери која заслужује да јој се посвети пажња.

Мисија Саудијска Арабије у Женеви није жељела да коментарише данашње информације.

Информацију о необичном апелу објавио је и лондонски Сандеј тајмс, који је навео да су помоћ затражиле двије ћерке краља Абдулаха, принцезе Сахар (42) и Џавахер (38), које тврде да њих и њихову трећу сестру, 13 година против воље држе у краљевском комплексу.

По писању британског листа, њихова мајка, Алануд Алфајез која се развела од саудијског краља и живи у Лондону, такође је ступила у контакт са УН и затражила помоћ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *