Од свих производа, највише извозимо јабуке

Свјеже јабуке остварују највеће учешће у структури укупног извоза Републике Српске. У годишњем статистичком прегледу за прошлу годину наводи се да је од јабука остварено 8,1 милион КМ или 19,7 посто од укупне вриједности извоза током 2011. године. Међутим, забрињавајући је податак да у структури спољнотрговинске размјене Републике Српске пољопривредни производи немају значајније учешће. У […]

петак, децембар 14, 2012 / 14:37

Свјеже јабуке остварују највеће учешће у структури укупног извоза Републике Српске. У годишњем статистичком прегледу за прошлу годину наводи се да је од јабука остварено 8,1 милион КМ или 19,7 посто од укупне вриједности извоза током 2011. године.

Међутим, забрињавајући је податак да у структури спољнотрговинске размјене Републике Српске пољопривредни производи немају значајније учешће. У прилог томе говори податак да остварени обим спољнотрговинске размјене пољопривредних производа у 2011, у вриједности 259,6 милиона КМ, чини свега 3,6 посто од вриједности укупне робне размјене.

Истовремено, статистичари напомињу да је и таква пољопривреда Републике Српске у 2011, као и у претходним годинама, остварила негативан  спољнотрговински биланс.
Наиме, током 2011. Република Српска је извезла пољопривредних производа у вриједности 41 милион КМ, док је истовремено остварен увоз од 218,6 милиона КМ, па је стопа покривености увоза извозом била 18,8 посто.

Завод за статистику РС у годишњем прегледу, који је објављен ових дана, наглашава да је пшеница најзаступљенији пољопривредни производ у структури увоза. Вриједност увезене пшенице износи 58,4 милиона КМ или 26,7 посто од вриједности укупно оствареног увоза у подручју пољопривреде.

Минерални производи и даље имају највећи процент када је у питању укупна структура извоза из РС. У 2011. њихово учешће је било с 26,8 посто, затим слиједе прости метали и производи од простих метала с 15 и дрво, дрвени угаљ, плуто и производи од сламе с 9,5 посто.

Минералани производи су ти које је РС највише и увозила у истој години, с процентом од 32,7 посто у укупном увозу, а слиједе производи прехрамбене индустрије, пића, алкохоли и дуван с 9,9 посто те машине с 9,3 посто.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *