Oд Маховљанске петље до Пициног парка

Отворено писмо Милораду Додику. Писмо које није свађалица… Предсједниче свих предсједника, Ово писмо није свађалица, већ, прије свега, демократски вапај и сигурно изражава мишљење великог броја добрих, паметних, ведрих и хуманих људи који, нажалост, немају право на нормалан и достојанствен живот.Твоји властодршци их, зарад своје похлепности и опијеношћу влашћу, претварају у највећу маргинализовану групацију без […]

петак, јун 29, 2012 / 07:21

Отворено писмо Милораду Додику. Писмо које није свађалица…

Предсједниче свих предсједника,

Ово писмо није свађалица, већ, прије свега, демократски вапај и сигурно изражава мишљење великог броја добрих, паметних, ведрих и хуманих људи који, нажалост, немају право на нормалан и достојанствен живот.Твоји властодршци их, зарад своје похлепности и опијеношћу влашћу, претварају у највећу маргинализовану групацију без права и закона, без идеја и визија. Степен експлоатације је толико велики да су доведени на руб биолошког опстанка и пријети им тотално искорјењивање. Бијесни су и фрустрирани јер живе без перспективе, сигурности, па и осјећаја припадности. Криминализовани политичари, пословни и медијски тајкуни, псеудоинтелектуалци… бескрупулозно отимају не само паре, него и систем вриједности, начин мишљења, пресуђивање о добру и злу…Мали број богатих осталима, пред носом, маше милионима, отворено вријеђа и пљује све што је заиста људски вриједно.

Већ годинама Ти располажеш „нашом кућом и касом српском“ и уз малу помоћ пријатеља си је довео на ивицу колапса. Почео си популизмом и социјалном реториком, да би полако кренуо путевима самовлашћа, диктатуре и корупције. Чак и твоји дугогодишњи обожаваоци прелазе у твоје критичаре и упозоравају да си се превише осилио и заборавио на идеале. Лоше навике и покварени систем, у којем доминира послушност, су политику испроституисали да ради као уходани супермаркет са људима на полицама и политичарима као монополистичким добављачима. Подмитљивост умјесто поштења, неправда умјесто правде, приватни умјесто друштвеног интереса, све је то, годинама храњено изнутра и предуго одобравано извана, друштво претворило у праву мануфактуру афера.

Нисам заборавио, дан пред твоје прво устоличење, сједили смо у Арагости, јели пицу и пијуцкали, а Никола Гузијан те је интервјуисао за Бањалучке новине. Допао ми се твој живописни политички наступ, нарочито вербална спремност за обрачун са ратнопрофитерским бумбарима чије је богатство настало као посљедица „светих ратова“ и у међувремену су постали толико моћни да држе у шаци политичаре, судство, царину, пореску службу…Говорио си да нећеш мирно сједити и прихватити све дрскију урбанистичку мафију и лажљиве политичаре који су већ почели продавати поља и брда, долине и паркове и прерастати у надземну грађевинску силу.

Прође вријеме – наста мук! Нема више Николе, нема ни Арагосте, све је мање паркова, још мало неће бити ни пице.

Присјетих се да сам пице ја платио јер си Ти био, по властитом признању, го ко липа. Критички настројена јавност и опозиција спекулишу да ни Ти ниси имун на зелене новчанице и да данас посједујеш неморално богатство. Свашта се прича и искрено вјерујем да су то, у већини, смјешна и шупља наклапања. Осим онога да си своју империју створио узгајајући и продавајући кромпир, јер да се на кромпиру може толико обогатити Гламоч био био ко Сан Марино, а не последња вукојебина.

И док Ти петљаш петљу око Маховљана, вуцибатина је све више, отимачина постаје све бескрупулознија, лажи и подвале разарају међуљудске комуникације, а друштво које прихвата лаж као облик комуникације срља у лудило. Свјесно или несвјесно дајеш подршку манипулаторима и ловцима у мутном, чију глобалну слику красе лоповлук и примитивизам. То су подгојени трутови који су изневјерили и опљачкали сопствени народ, на брзину склопили пакт са ђаволом, купе мед и иза себе не остављају ништа. Умјесто да отресеш са рамена лажове и незналице, све више испољаваш личну каприциозност, неодмјереност, често и осионост. Твој тон је свађалачки, а став арогантан и уцјењивачки, упорно се трудиш да покажеш да постоји само један сан – онај лакташки. Шансу тражиш у групним сеансама, важно климаш главом нишанећи евентуалне неистомишљенике и идеолошке непријатеље. Моралну снагу вриједности си добро натемпирао, шатро си у одбрани српства и захтјеваш „висок степен јединства“ и још виши степен „забринутости за српски народ“. То треба поштовати, али мало ми се згади када видим да тај чисти национализам појединци користе за велику и темељиту пљачку. Остајеш им још само Ти, да маркираш њихову лицемјерност и да, као што каже професор Живановић: „Слушамо свирку дувачког оркестра гитариста“.

Чека нас бурно вријеме, драма доношења судбоносних одлука и период мучних натезања. Наслушаћемо се демократских рецепата „забринуте“ међународне заједнице, али сва та памет нас неће бомбардовати коначним рјешењем. Мораш Ти да преузмеш иницијативу и покажеш да си човјек који се, када преузме посао Предсједника свих предсједника, труди да га уради на најбољи могући начин.

Сигуран сам да Ти, када се пробудиш и у огледалу осмотриш себе „високог, лијепог и паметног“, помислиш да радиш исправно, да си добар човјек, чак си, наводно и добар кошаркаш, али је проблем што ми дебело плаћамо твој ентузијазам.
Крајње је вријеме да вратиш Сњежаниној маћехи њено огледалце и суочиш се са стварношћу.

ПС

Све написано нема благе везе са предстојећим изборима јер Покрет за Бањалуку нема политичку наклоност према оваквим политичким јебивјетрима и политичким клошарима на политичкој сцени. Сматрамо да је овој земљи потребан један Покрет за сузбијање њиховог штетног утицаја. И да живимо, макар мало, људски и достојанствено.

ПСС

Нажалост, не вјерујем да ће твоји и Копањини еснафски медији реаговати и објавити ово писмо, јер ја сам, за разлику од вас, анонимни маргиналац коме је ово једна од ријетких прилика да изађе из тмине непостојања. У сваком случају ја ћу да купим пицу и посједим мало, без тебе, у паркићу код Народног позоришта, јер шушка се да твој Медицинар и слични гладни лешинари спремају још једну отимачину јавног и туђег земљишта. Свака им је идеологија страна и непријатељска, вјерују једино у оно што загризу и оно што им звецка у џепу. Поткупили су и небо и земљу, изгубили село, а никада нису пронашли град.

 

Војислав Ерцег, Предсједник Покрета за Бањалуку

Илустрација: Бранко Вукојевић0 КОМЕНТАРА

 1. Ma meni je ovo fakat bezze.

  Ja se nadao da je neko uzeo ekselove tabele pred sebe, povadio odgovarajuće informacije i napravio analizu opravdanosti skrhavanja silnih miliona u onu ogromnu Mahovljansku petlju. Baš me zanima šta kaže statistika, koliko treba kamiona i automobila svaki dan preći preko onolike petlje da bi onoliki potrošeni/uloženi milioni imali smisla. Koliko se puta treba pojačati promet vozila?

 2. Koliko vozila prolazi sada? Mislim, stvarno nemam pojma… koliko vozila prođe od BL do Gradiške i od Doboja do Klašnica? Otprilike? Ako je recimo danas taj broj oko 5 ili 6 hiljada, onda možemo komotno reći da je ulaganje opravdano.

  Ako danas tim putem ne prođe ni hiljadu auta, onda smo TOTALNE budale.

 3. ex-1978, 29.06.2012. 08:14:40 [43534]

  Ти се разумијеш у оправданост инвестиција као баба Симана…

  Баш сам некидан гледао неке податке који показују да све испод 10000 (пожељно је 12000) аутомобила ДНЕВНО за пројекат аутопута је ПРОМАШЕНА инвестиција, а код нас бројке показују да је просјек 5000 Умјесто да смо градили брзе цесте, и пругу за Семберију (да нам храна буде јефтинија), Додик натрпа џепове својим куријацима.

  Хирургија нам плива у говнима, број дјеце у школама се рапидно смањио, број пензионера повећао, а број НЕЗАПОСЛЕНИХ никад није био већи. И онда ТИ и такви као ТИ имате храбрости да кажете како је добро?

  Ви нисте свјесни шта нам је урадио бакиначки сељак. Идите вечарас и уживајте у опери (због које су нам ОТЕЛИ још 300000 марака, јер Кустурица ништа не да џабе).

 4. Do Gradiske je put opravdan..prije 4, 5 godina je bilo skoro 20.000 vozila dnevno..ali je dionica kratka.
  Nije bitan samo broj vozila uopsten, to je tehnicka stvar. Bitan je broj teretnih vozila. Oni donose lovu.
  Put BL Doboj je totalno neopravdan..niti je tranzitan niti povezuje bilo kakve ekonomske cjeline niti mu je protok velik. Ne prekop 7, 8 000.

 5. Не разумијем по којим критеријима је традиционално лијена Редакција одлучила да овај текст вриједи објавити.
  Па зар ће Фронтал пуштати у јавност баш свако писаније контра ове власти.
  Има у мом комшилуку Перин мали, он баш лијепо пише, милина читати – па нек се и он опроба на Фронталу.

 6. nika, 29.06.2012. 08:42:06 [43539]

  Мени је овај текст у првих 5 икад објављених текстова на овом порталу. Иначе за овакве текстове главе лете у диктатурама попут наше.

 7. Autoru cestitke za dobar tekst.
  Inace Mahovljanska petlja je nas „Gordijev cvor“ gdje se spajaju sve kriminalne veze domaceg biznisa.
  To je nastravak oprobanog recepta sa dionice Klasnice Mahovljani, samo je umjesto S.S. uskocio Cubic.

  Sistem je ostao isti sve drugo su nijanse…

 8. Autoru ovog texta skidam kapu, govorio je jezikom kojim trebamo svi govoriti,vrlo jednostavno rekao sve, potpuna istina napisana na vješt način, svaka čast. ovakvih textova treba više a ovi što ga kritikuju očigledno još sebe nisu pronašli u ovim marginalizovanim skupinama vrijednih, pametnih ljudi po kojima gaze vladajući jadnici. manje više Milu i ne ubrajam u tu skupinu liše vladajućih jadnika ali ekipa koju je okupio oko sebe može samo potpuno da nas uništi-što već i radi.

 9. @ zlizo, 29.06.2012. 08:41:49

  Pa zar nije bila neka priča da će sav teretni prevoz iz i za EU ići preko dva granična prelaza i da će jedan od ta dva biti Gradiška? I to već od 01.01.2013. godine. Zar nije onda logično da će preko te naše Mahovljanske petlje prelaziti svi kamioni koji sada granicu prelaze u Brodu, Šamcu, Orašju… Zar nije logično da će svi kamioni koji voze ze Tuzlu, Zenicu, Sarajevo ići putem BL-DO?

 10. Pozdravljam autora teksta i potpisujem svako slovo.Odavno to isto govorim na ovom istom mjestu. Nije bilo uzalud. Mogu mirno ici na godisnji.Vidim da se moj narod budi iz anestezije i da ga bole rane koje mu nanese najcrnji rezim onoga koji nije imao ne tako davno da plati prijatelju picu.
  Exu, volio bih da zavirim u glavu i u srce tebi i slicnih tebi, da vidim da li je u njima kamen kada mogu mirno da gledaju i slusaju muke onih koji su jutros gladni, muke moje komsinice koja nema para da kupi pelenice svome teeeeesko oboljelom 30 godisnjem sinu … Monstrum im je prestao da im daje i onih po 41 km da bi dao jos vecem monstrumu za operu. Strasna je tragedija u koju nas je monstrum bacio, exu.
  Opet kazem da na svu srecu zivim skromno, nista od ovih svjetskih dobara mi je visak, ali sam duboko nesretan zbog muka naroda moga koje nije zasluzio.

 11. ne znam za tu odredbu o prelazima ali je na teritoriji RS i FBiH nedovoljan saobracaj za bilo kakvu gradnju a.puteva kreditima. To pokazuju istrazivanja. Da postoji saobracaja vec bi se odavno strane firme utrkivale ko ce graditi isti put.
  nema toliko kamiona dnevno da pokrije minus od 7, 8000 vozila koliko fali da put bude isplativ.

  ako imas potrebe idi a.putem od recimo Gradiske ka ZG ili ka Bg..pust, prazan..idi od NS ka Subotici..prazan, pust…a ta dva su medjunarodni koridori, tranziti i nemaju protoka…kako ce ovaj nas lokalni imati.

 12. ne znam za tu odredbu o prelazima ali je na teritoriji RS i FBiH nedovoljan saobracaj za bilo kakvu gradnju a.puteva kreditima. To pokazuju istrazivanja. Da postoji saobracaja vec bi se odavno strane firme utrkivale ko ce graditi isti put.
  nema toliko kamiona dnevno da pokrije minus od 7, 8000 vozila koliko fali da put bude isplativ.

  ako imas potrebe idi a.putem od recimo Gradiske ka ZG ili ka Bg..pust, prazan..idi od NS ka Subotici..prazan, pust…a ta dva su medjunarodni koridori, tranziti i nemaju protoka…kako ce ovaj nas lokalni imati.

 13. gospodine Erceg svaka cast na hrabrosti.svi mi vidimo da je car go ali nas je malo koji imamo hrabrosti da to javno kazemo,nekoliko ljudi ili nekoliko desetina ljudi koji to smiju sa imenom i prezimenom i jos toliko pod laznim imenom mada se svodi na isto jer „sluzbe“ mogu bez problema otkriti ko pise i to je sve.ostali cute sto im je dobro ili zbog kukavicluka mada to sto im je dobro nije nikakvo opravdanje za ono sto nam svi kolektivno rade jer koliko znam dosta onih u nirbergu se branilo da su samo radili svoju duznost ali ih to nije spasilo,a kukavicluk je jos manje opravdanje jer vecina naroda i nema sta izgubiti,sve je vec uzeto.
  mislim da u ovom slucaju riba smrdi od glave i da cuvaru nema ama bas nikakvog smisla pricati price o pljacki i upropastavanju svega sto su generacije stvarale iz prostog razloga sto to on sve zna bolje od nas a sasvim mi je svejedno zasto nista ne preduzima, zbog neznanja, nesposobnosti ili zato sto je i on omastio brke jer sta god bilo posljedice su iste.
  ja se ovdje vec neko vrijeme zalazem za bojkot „crvene bande“ i vec neko vrijeme to radim i ako nista drugo dobro se osjecam.ne mogu se sjeti nijednog razloga zasto bih bio dobar sa nekim ko svjesno ili nesvjesno upropastava sve sto smo ja i moji pretci generacijama stvarali a bogami zasto su neki dali i zivot.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *