Од кукуруза мало шта остало

Два мјесеца прије уобичајеног рока на 27.000 хектара ораница у Бијељини почела је берба кукуруза чији је принос, након катастрофалне суше, умањен за 77 одсто, изјавила је Срни самостални стручни сарадник за пољопривреду у администарацији града Јелица Радичић. Према њеним ријечима, просјечан принос овогодишњег рода кукуруза је 1,2 тоне, а уобичајен за ово подручје је […]

четвртак, септембар 13, 2012 / 08:32

Два мјесеца прије уобичајеног рока на 27.000 хектара ораница у Бијељини почела је берба кукуруза чији је принос, након катастрофалне суше, умањен за 77 одсто, изјавила је Срни самостални стручни сарадник за пољопривреду у администарацији града Јелица Радичић.

Према њеним ријечима, просјечан принос овогодишњег рода кукуруза је 1,2 тоне, а уобичајен за ово подручје је 5,5 до шест тона кукуруза по хектару.

"На 20 одсто површина нема уопште рода кукуруза, у 40 одсто случајева принос је до једне тоне, а на исто толико површина максималан принос кукуруза је 2,2 тоне по хектару", навела је Радичићева.

Она каже да се штета само на кукурузу у Бијељини процјењује на око 60 милиона КМ, а старији домаћини ову годину пореде са 1950. коју називају гладном.

Након бербе кукуруза на 12.000 хектара ораница у Бијељини услиједиће припреме за јесењу сјетву пшенице.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *