Од данас Крушчицу чувају специјалци

Прогон чувара ријека у Босни и Херцеговини догађа се управо за вријеме одржавања 6. Састанка чланица Архуске конвенције у Будви, на којој учествују и представници Центра за животну средину из БиХ који воде кампању за одбрану ријека у БиХ од најезде малих хидроелектрана.

среда, септембар 13, 2017 / 13:33

Архуска конвенција, између осталог садржи одредбе о заштити еколошких активиста од оваквих поступака. Наиме, Конвенција одређује како је „свака странка дужна је осигурати да особе које остварују своја права у складу са одредбама ове Конвенције не буду ни на који начин кажњене, гоњене или узнемираване због своје дјелатности“. Иако је БИХ чланица Архуске конвенције, специјална полиција је данас уклонила демонстранте са моста гдје су блокирали пролаз машинама и цијевима за изградњу хидроелектране на ријеци Крушчици.

Издавање дозвола за хидроелектране попраћено је низом неправилности и без одговарајућег учешћа јавности, што је подстакло грађане да се мирним окупљањем боре за ријеку која снабдијева више од 150.000 људи питком водом.

Грађани само желе остварити своја права да буду информисани и да учествују у доношењу одлука у области животне средине. Та права им гарантују домаћи закони али и Архуска конвенција, а мирно окупљање које је најављено полицији и не представља никакву незакониту радњу.

„Данас, 13.9.2017. сам се обратио делегатима на Састанку чланица Архуске конвенције и тражио да се овај случај објави на службеним интернет страницама Секретаријата Архуске конвенције како би се напокон овакви случајеви из БиХ почели разоткривати. Надам се да ће Секретаријат прихватити ову иницијативу и упутити званични допис властима у БиХ како би се Архуска конвенција и људска права престала овако очито кршити“ – рекао је Виктор Бјелић, потпредсједник Центра за животну средину који је представник делегације невладиних организација из БиХ на Састанку чланица Архуске конвенције.

Коалиција за заштиту ријека БиХ, у име мјештана Крушчице, али и свих еколошких активиста, позива грађане БиХ да подрже грађанке и грађане Крушчице, те изразе забринутост због кршења људских права и прогона активиста за заштиту животне средине у Босни и Херцеговини.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *