Од 1. јануара поскупљују цигарете

Цигарете ће од 1. јануара сљедеће године бити знатно скупље него сада, а за колико, требало би да буде познато већ наредног мјесеца. У октобру ће, наиме, Управни одбор Управе за индиректно опорезивање (УО УИО) БиХ да донесе одлуку о износу акциза за 2013. годину. Из УИО БиХ је појашњено да УО те институције сваке […]

уторак, септембар 25, 2012 / 12:04

Цигарете ће од 1. јануара сљедеће године бити знатно скупље него сада, а за колико, требало би да буде познато већ наредног мјесеца.

У октобру ће, наиме, Управни одбор Управе за индиректно опорезивање (УО УИО) БиХ да донесе одлуку о износу акциза за 2013. годину. Из УИО БиХ је појашњено да УО те институције сваке године доноси одлуку о посебној или минималној акцизи на цигарете, пишу “Независне новине”.

“Тако се очекује да Управни одбор УИО у октобру донесе одлуку о посебном и минималној акцизи за 2013. годину. У тој ће одлуци бити дефинисано повећање акцизе на цигарете од почетка 2013. године. У октобру ће се уједно и знати за колико ће цигарете да поскупе у идућој години”, појаснио је Ратко Ковачевић, начелник Одјељења за комуникације УИО.

Засад, дакле, није познато колико “папреније” ће пушаче да кошта та навика, али се зна да приходи државе, “захваљујући” овом пороку, вртоглаво расту из године у годину.

БиХ је 2006. године од акциза на цигарете прикупила више од 320 милиона, а ове године ће, очекује се, та цифра да износи чак 850 милиона КМ.

“Закон о акцизама у БиХ примјењује се од 1. јула 2009. године. Њиме је предвиђено да се од 2009. до 2014. године изврши усклађивање опорезивања акцизом дуванских прерађевина у БиХ са легислативом Европске уније”, наглашава Ковачевић.

Љекари и остали борци против дуванског дима поздрављају то што цијене цигарета у БиХ полако, али сигурно пристижу европске. Бројни стручњаци истичу да пушење представља највећи јавно-здравствени проблем.

“И поред учесталог подсјећања на то да је пушење штетно по здравље, сва могућа истраживања су показала да најбољи фактор за смањење броја пушача представља поскупљење цигарета”, истиче Дарко Марковић, национални координатор за контролу дувана РС.

Дувански дим, доказано је, напада сваку ћелију људског организма, што изазива бројне болести, укључујући и рак.

Дакле, они који су о посљедњој цигарети размишљали из здравствених разлога, због скорашњих поскупљења имају аргумент више да забораве ову опаку навику. Овај, како га неки називају – ужитак, постаје све већи терет за новчаник.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *