Очекује нас једна од топлијих година

Глобалне температуре ће наредне године бити за 0,57 степени изнад дугогодишњег просјека од 14 степени Целзијуса, због чега ће 2013. бити једна од најтоплијих година које се памте, саопштила је ових дана британска Метеоролошка служба. „Врло је вјероватно да ће 2013. бити једна од десет најтоплијих година од 1850. и топлија него 2012.”, стоји у […]

понедељак, децембар 24, 2012 / 08:19

Глобалне температуре ће наредне године бити за 0,57 степени изнад дугогодишњег просјека од 14 степени Целзијуса, због чега ће 2013. бити једна од најтоплијих година које се памте, саопштила је ових дана британска Метеоролошка служба.

„Врло је вјероватно да ће 2013. бити једна од десет најтоплијих година од 1850. и топлија него 2012.”, стоји у прогнози британске службе за наступајућу годину, извјештава Ројтерс.

Ова прогноза се базира на истраживањима саме британске метеоролошке службе, као и истраживањима обављеним на Универзитету Ист Англија, америчком Годаровом институту и Националној океанској и атмосферској служби САД.

Растуће температуре би могле да буду последица природних промјена климе, али и глобалног загријавања због повећаног емитовања у атмосферу гасова с ефектом стаклене баште, напомиње британски прогнозер Дејв Бритон.

Он истиче и да виша глобална просјечна температура не значи да ће у свим регионима наредне године бити топлије него ове.

Од 12 најтоплијих година о којима постоји евиденција, једанаест је било у овом вијеку. Са просјечном температуром за 0,54 степена вишом од дугогодишњег просјека, 2011. је била досад најтоплија, док је текућа година на деветом мјесту, са просјечном температуром 0,45 степени Целзијуса изнад вишегодишсњег просјека.

Многи научници за раст температура криве дјелатност људи, односно претјерано емитовање у атмосферу гасова с ефектом стаклене баште, који настају сагоријевањем фосилних горива.

Они упозоравају да би наставак оваквог тренда могао да доведе до пораста нивоа мора и екстремних временских прилика.

Према подацима Међународне агенције за енергију, глобална емисија угљен диоксида је достигла рекорд 2011 године, а највећи емитер је била Кина.

Острвске земље свијета, које имају низак рељеф, као и друге државе осјетљиве на раст нивоа мора, поплаве и урагане, врше притисак на развијене земље да смање емисију штетних гасова и не дозволе да се током овог вијека просјечне глобалне температуре повећају за више од два степена Целзијуса.

Недавно је, међутим, на конференција о клими, под окриљем УН, чији је циљ био и ограничење емисије штетних гасова, забиљежен само мањи напредак.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *