Обрадовић: Танки докази Хрватске против Србије

Главни заступник Србије Саша Обрадовић оцјенио је да су „танки“ и „слаби“ докази које је Хрватска изложила пред Међународним судом правде у Хагу за оптужбу против Србије за геноцид током рата 1991. "Ми смо протекле недеље чули прилично озбиљне и тешке наводе о злочинима који су извршени 1991. године на територији Републике Хрватске, али оно […]

петак, март 7, 2014 / 16:12

Главни заступник Србије Саша Обрадовић оцјенио је да су „танки“ и „слаби“ докази које је Хрватска изложила пред Међународним судом правде у Хагу за оптужбу против Србије за геноцид током рата 1991.

"Ми смо протекле недеље чули прилично озбиљне и тешке наводе о злочинима који су извршени 1991. године на територији Републике Хрватске, али оно што јавност није имала прилике да види, то су докази на којима се ти наводи заснивају и који су, по мом мишљењу, прилично танки", рекао је Обрадовић извјештачима у хашкој Палати мира, након што је Хрватска завршила излагање о својој тужби.

Србија ће на тужбу Хрватске почети да одговара у понедељак, 10. марта, а током идуће седмице ће највишем суду УН изложити и аргументе о контратужби да су хрватске власти починиле геноцид над Србима из Книнске крајине током операције Олуја, у августу 1995.

Обрадовић је најавио да ће "јавност бити прилично изненађена" када у понедељак српска страна буде проговорила о тим доказима о којима се "протекле недеље ништа није могло чути".

"Наш тим неће порицати следеће недеље да су извршени тешки злочини. Оно што ћемо порицати, то је контекст догађаја у којем су извршени, то су докази за које сматрамо да су слаби – говорим, наравно, не о доказима који су утврђени од Хашког трибунала, већ о другим доказима које Хрватска нуди. Наравно, порицаћемо да су злочини који су извршени – извршени с геноцидном намером", рекао је Обрадовић.

Оцјењујући да је то "фер приступ", заступник Србије је изразио наду да ће и хрватска делегација имати исти приступ када буде одговарала на српску контратужбу, "а не да тврди да су у операцији Олуја Србе убијали Срби, као што је било у претходној, писаној фази поступка".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *