Обрадовић: Србија представила истину о страдању

„Нека суд одреди каква је правна квалификација тих злодела која су извршена према Србима из Хрватске. Мислим да смо до сада већ остварили велики део нашег циља, а то је да пред највишу институцију Уједињених Нација изнесемо истину о страдању Срба у Хрватској, пре свега у операцији Олуја, али и уопште током тог рата“, рекао […]

понедељак, март 31, 2014 / 14:44

„Нека суд одреди каква је правна квалификација тих злодела која су извршена према Србима из Хрватске. Мислим да смо до сада већ остварили велики део нашег циља, а то је да пред највишу институцију Уједињених Нација изнесемо истину о страдању Срба у Хрватској, пре свега у операцији Олуја, али и уопште током тог рата“, рекао је Саша Обрадовић Танјугу.

Дан пред завршницу једномјесечне усмене расправе пред МСП, Обрадовић очекује да ће се суд првенствено изјаснити о чињеницама и доказима на којима се темеље те чињенице, као и да ће хрватски тужбени захтјев бити или одбачен, или одбијен као неоснован.

"Одбачен у смислу да Србија не може да одговара ни за једно кривично дело, било да се ради о геноциду који је предмет овог поступка, или другим кривичним делима – злочинима против човечностили ратним злочинима, које је извршено до 27. априла 1992. године, до када није ни постојала као независна држава у међународним односима", нагласио је Обрадовић.

То је, како је навео, једна од основних поставки нашег правног тима.

С друге стране, додао је Обрадовић, ако суд ипак нађе да Србија може да одговара (за догађаје прије оснивања СРЈ као државе чији је правни насљедник Србија), онда да одбије тужбени захтјев Хрватске као неоснован у праву и чињеницама и да утврди да геноцида није било.

Поредећи аргументацију хрватске и српске стране Обрадовић је указао да је Србија засновала чињенично стање на доказима који су складу са праксом Међународног суда правде, док је Хрватска, како је рекао, имала прилично сумњив приступ начину на који се докази изводе.

"Они су поднели доказе који ни пред судом у Хрватској не могу да се изведу као доказ и ми смо се томе оштро успротивили. Очекујемо да се суд изјасни и каже нешто о тој ствари", подсјетио је Обрадовић, а ријеч је о спорним полицијским биљешкама и непотписаним записницима о саслушању свједока.

Шеф српског правног тима је закључио да питања увијек могу да се рјешавају на политичком нивоу и односи између двије земље да се даље унапређују.

"Суд је добио свој предмет и он ће се о њему изјаснити, а на владама две земље је да односе цине бољим", напоменуо је Обрадовић.

У Палати мира у Хагу, у којој је сједиште Међународног суда правде, сутра ће бити одржано последње засједање у спору између Хрватске и Србије по тужби и противтужби за геноциде.

Суд ће потом закључити расправу која се 15 година одвијала писаним путем, а последних мјесец дана непосредно у виду усмене расправе. Наредних мјесеци суд ће утврђивати чињенично стање, а до краја године донијети и коначну пресуду на коју не постоји право жалбе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *