Обрадовић: Геноцид је извршен над Србима а не обрнуто

Шеф правног тима Саша Обрадовић рекао је да је геноцид у Хрватској извршен над Србима, а не обрнуто како то тврди хрватска страна, и подсјетио да данас у тој држави има једна трећина Срба од броја који је постојао 1991. године. "Ако је било геноцида он је извршен према Србима током операције Олуја и то […]

понедељак, март 3, 2014 / 14:53

Шеф правног тима Саша Обрадовић рекао је да је геноцид у Хрватској извршен над Србима, а не обрнуто како то тврди хрватска страна, и подсјетио да данас у тој држави има једна трећина Срба од броја који је постојао 1991. године.

"Ако је било геноцида он је извршен према Србима током операције Олуја и то су наши главни аргумент које ћемо изнети током ове расправе", рекао је Обрадовић новинарима након завршетка првог дана усмене расправе пред Међународинм судом правде у Хагу.

Истакао је да Србија није жељела овај спор упркос великом броју жртава српског народа у Хрватској током рата.

"Али до њега је дошло и ми се сада налазимо у фази која се може назвати историјском иронијом – српски народ је у држави Хрватској био тај који је доживео геноцид, познат свима у Јасеновцу, Јадовну, Јастребарском у НДХ која је у то време обухватала и БиХ и Срем", рекао је Обрадовић.

Подсјетио је да је предсједник Хрватске Фрањо Туђман и поред тога, у вријеме НАТО бомбардовања Србије, поднио тужбу да је српски народ деведесетих година извршио геноциде, током оружаног сукоба у Хрватској.

"То је поднео хрватски председник који је био вођа сепаратизма, који је уништио бившу Југославију и који је изјавио, што ће бити документовано пред овим судом ‘да Срби из Хрватске треба да нестану’", каже Обрадовић.

"И нестали су. Данас их има једна трећина од оног броја који је постојао 1991. године, и четири пута их је мање него што их је било 1931. године, али о томе данас ништа нисмо чули," навео је Обрадовић коменраришући излагање хрватског правног тима.

Подсјећајући да се данас у МСП могло чути о српском национализму, о ЈНА, он је изразио увјерење да се о геноциду у наредним данима "неће чути, јер га према хрватском народу није било".

Обрадовић је истакао да је наш тим свјестан историјске одговорности коју има у овом поступку истичући да Србија има добре доказе које ће изнијети суду и јаке аргумент у односу на примјену Конвенције о спрјечавању и кажањавању геноцида.

Напоменуо је да се српски тим неће бавити политичким питањима, али да ће се у свом излагању идуће седмице сјетити и жртава.

"Желимо да из тога изградимо бољу будућност два народа", нагласио је Обрадовић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *