Обрадовић: ФИБА ради против интереса кошарке

Тренер европског шампиона Фенербахчеа Жељко Обрадовић критиковао је ФИБА због промјене система великих такмичења

уторак, август 29, 2017 / 10:25

Наредних година Евробаскет ће се играти сваке четврте, умјесто као до сада на двије, а уведене су и квалифилације за Мундобаскет које ће трајати током сезона.

Играчи су већ под великим притиском због густог распореда, па ће многе звијезде пропустити предстојеће ЕП, прије свега кошаркаши из НБА.

„Многи играчи су завршили обавезе већ у мају, ретко ко је од њих долазио до половине јуна имали су довољно времена за опоравак више од месец. Идеје су биле различите, да ли да се игра сад и одмах у сезони, или у јуну после сезоне. Ја лично мислим да је боље овако после напорне сезоне да добију одмор и онда кроз припреме, које нису као некад оне које смо ми имали и практиковали тешке припреме. Ово је неупоредиво боље за њих“, рекао је Обрадовић.

Квалификациони „прозори“ крећу већ од јесени, а Евролига је већ најавила да ће бранити играчима из својих клубова (и Еврокупа) да играју тада за репрезентације.

„Не бих да користим тешке речи, али мислим да је то бесмислено. ЕП су се играла 40 пута за 82 година, а сад ће на четири године. Је ли то добро? Прије свега за младе играче. Ево сада се многи играчи нису одазвали из разноразних разлога. То је прилика за младе. Сад ће млади играч да чека четири године да игра на ЕП. ФИБА је све урадила против кошарке. Све што је могла да уради“, додао је Обрадовић.

Већ годинама траје „рат“ на релацији Еевролига-ФИБА, неизбежан фактор је и НБА, а колатерална штета у њему су искључиво играчи.

„Треба да седну ФИБА, Евролига, НБА и сви фактори и направе један заједнички календар који ће бити добар прије свега за играче. Мора да се води рачуна о њиховим обавезама али и правима. Ја стално понављам да играчи у Европи морају да схвате да морају да имају своје удружење и преко њега да утичу на своја права јер обавеза имају много али права и не баш“, каже Обрадовић.

„Моје мишљење је да играч увек треба да игра за репрезентацију, без обзира ко је у питању. Ја сам презадовољан чињеницом да мој клуб чини ми се има највише играча на ЕП, деветорицу, ЦСКА осморицу и тако даље. Можете мислити на шта ће моје припреме да личе, али ми није жао. Направићу неку екипу с којом могу да радим. Кад дођу ови „прозори“ и наступи играча за репрезентације то није питање за мене. Ја нећу нити да браним нити да дајем своје мишљење. Ја сам тренер, а то ће бити питање за клуб и за играче који сами треба да одлуче“, закључио је трофејни тренер.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *