Обрачун и салто прелетале за театра: Није Позориште, већ Семберија Бијељина

Одборници Скупштине града Бијељина донијели су данас Одлуку о оснивању јавне установе Градског позоришта „Семберија Бијељина“.

понедељак, мај 23, 2016 / 14:02

Одборници Скупштине града Бијељина донијели су данас Одлуку о оснивању јавне установе Градског позоришта „Семберија Бијељина“.

Предсједник Скупштине града Драган Ђурђевић рекао је да је градоначелник Бијељине Мићо Мићић прије осам мјесеци противзаконито са предузећем "Житопромет" направио уговор о оснивању јавне установе "Позориште".

Скупштина града данас је ван снаге ставила одлуку о полагању инфраструктуре за градска јавна предузећа "Бијељина-гас", "Телрад", "Телеком" и "Електро-Бијељина", те донијела нову одлуку.

"Разријешили смо Ивана Стевића функције директора Аграрног фонда, а именовали Славишу Глигоревића за вршиоца дужности. Именовали смо и начелнике два одјељења. Ријеч је о смјени Миладина Ракића са позиције вршиоца дужности начелника Одјељења за просторно уређење, а именован је Милорад Деспотовић", рекао је Ђурђевић.

Умјесто Милорада Деспотовића, који је претходно поднио оставку на мјесто начелника Одјељења за инспекцијске послове у Градској управи Бијељина, Скупштина града именовала је Огњена Ђуку.

Коментаришући одлуку о висини накнаде за кориштење путног земљишта за полагање инфраструктурних водова, Ђурђевић је рекао да се она односи само на ону инфраструктуру која ће се полагати у наредном периоду, а не и за постојећу.

"Ово је био велики пропуст и раније, јер није постојала јавна евиденција ко или шта полаже у земљу која је јавно добро. Желимо да у наредном периоду, сви који инвестирају треба да имају јасну слику колико ће их коштати то њихово улагање на подручју града", навео је Ђурђевић.

Упоредо са сједницом Скупштине града, опозиција локалног парламента одржала је конференцију за новинаре на којој је изнијела низ замјерки, те је оцијенила да ће овакве смјене само нанијети штету грађанима, а да ће наступити и опструкција започетих пројеката.

На конференцији је наглашено да су већ покренути одређени судски спорови у вези са претходном скупштинском сједницом.

Предсједник градског парламента Ђурђевић сматра да "градоначелник Бијељине Мићић покушава да дезавуише јавност".

Ђурђевић је рекао да је Мићићу "пред Уставним судом оборено пет одлука – од регулационих планова `Центар`, `Филип Вишњић`, `Интергај`, као и неке одлуке о наплаћивању ренти".

Он је нагласио да Скупштина града није донијела ниједну незакониту одлуку, те подсјетио да је на прошлој сједници усвојен Нацрт одлуке о ребалансу буџета, у који ће бити уврштен милион КМ од Фонда солидарности за обнову Српске.

"Донијели смо и одлуке о усвајању урбанистичких планова, као и све оне одлуке које су биле предложене пред Скупштином. Што се тиче легалности или нелегалности, само ћу подсјетити да је искључиво градоначелник одговоран, према Закону о локалној самоуправи, за законитост приједлога одлука", рекао је Ђурђевић.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је на ненајављеној конференцији за новинаре, да Градска управа наставља да функционише без проблема.

"Најодговорнији сам за њено функционисање, а ове политичке смјене неће бити легалне", рекао је Мићић и додао да ће бити проблема у вези са "паралелним начелницима одјељења". Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *