Објављена база података о јавним набавкама

ЦИН је креирао он-лине базу података о јавним набавкама у БиХ. У протекле четири године највише новца потрошено у енергетском и здравственом сектору. Међу добитницима уговора и фирме у власништву политичара Центар за истраживачко новинарство (ЦИН) креирао јединствену он-лине базу података о јавним набавкама, како би грађанима олакшао увид у јавну потрошњу и понудио информације […]

петак, април 3, 2015 / 15:07

ЦИН је креирао он-лине базу података о јавним набавкама у БиХ. У протекле четири године највише новца потрошено у енергетском и здравственом сектору. Међу добитницима уговора и фирме у власништву политичара

Центар за истраживачко новинарство (ЦИН) креирао јединствену он-лине базу података о јавним набавкама, како би грађанима олакшао увид у јавну потрошњу и понудио информације о томе како и од кога институције и јавна предузећа купују робу, услуге или склапају уговоре о јавним радовима, преноси новинска агенција Патриа.

У бази се налазе подаци о 39.178 уговора, које су 828 институција и јавних предузећа склопили са 5.230 компанија. Вриједност уговора је најмање 6,2 милијарде марака.

На конференцији за медије одржаној данас у Сарајеву, директорица ЦИН-а Леила Бичакчић казала је да су јавне набавке област која заврјеђује пуну пажњу, како због количине новца која се троши тако и због честих притужби на корупцију и нетранспарентност. Рекла је да ће база послужити за шире истраживања јавних набавки, којима ће се ЦИН бавити и у наредном периоду.

"ЦИН је одлучио да анализира процесе, процедуре и актере у овом сектору, те кроз низ истраживачких прича информише јавност о томе шта се заиста дешава – колико су набавке отворене, колико су тендери фер, да ли је политичка подобност пресудна и шта грађани БИХ плаћају – квалитет или политичке игре", казала је Бичакчић.

Главна и одговорна уредница ЦИН-а Рената Радић-Драгић рекла је да је унос података у базу трајао око пола година и да је на томе радила цијела редакција:

"У бази смо унијели називе институција и компанија које су склопиле посао, начин на који је посао додијељен, предмет уговора и његову вриједност."

Ермин Затега, један од новинара ЦИН-а који су радили на бази, казао је да је највише новца у протекле четири године потрошено у енергетском и здравственом сектору.

"Три јавне електропривреде и сва предузећа која им припадају потрошили су на рударску механизацију, гориво и електричну енергију скоро 2,1 милијарду КМ или око трећине укупног износа забиљеженог у нашој бази. Након тога, лијекови, медицинска опрема и материјали су коштали грађане више од милијарде марака", рекао је Затега на конференцији.

Додао је да су највише новца, око 1,4 милијарде КМ, добиле су фирме из Сарајева, саме или у конзорцију са другим фирмама. Фирме из Бањелуке су зарадиле више од милијарде КМ, док су мостарске фирме добиле послове вриједне 534 милиона КМ.

Новинари су примјетили да су међу добитницима уговора и фирме у власништву или сувласништву политичара. Њихове фирме су добиле 295 уговора вриједних више од 103,8 милиона КМ за набавку возила, горива, лијекова, хотелског смјештаја те грађевинских и шумарских радова.

База података доступна је на страници ЦИН-а: www.цин.ба/јавненабавке, потпуно је бесплатна те прилагођена мобилним уређајима.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *