Обиљежена годишњица напада на Нагасаки

Јапан је обиљежио 67. годишњицу нуклеарног напада на Нагасаки на крају Другог свјетског рата, а његови званичници су обећали да ће учинити све како би створили друштво мање зависно од нуклеарне енергије. Око 6.000 људи окупило се у парку мира, у близини мјеста где је америчка војска 9. августа 1945. године бацила атомску бомбу на […]

четвртак, август 9, 2012 / 09:30

Јапан је обиљежио 67. годишњицу нуклеарног напада на Нагасаки на крају Другог свјетског рата, а његови званичници су обећали да ће учинити све како би створили друштво мање зависно од нуклеарне енергије.

Око 6.000 људи окупило се у парку мира, у близини мјеста где је америчка војска 9. августа 1945. године бацила атомску бомбу на овај град, а међу окупљенима су били студенти и градоначелници градова погођени прошлогодишњом нуклеарном катастрофом у Фукушими.

Одржана је и комеморација за 74.000 жртава у експлозији атомске бомбе, умрлих што одмах по њеном испуштању, што у мјесецима и годинама које су услиједиле, пренијеле су агенције.

Градоначелник Нагасакија Томихиса Тауе затражио је на комеморативној свечаности од власти у Токију да сачине конкретан план о стварању друштва које ће бити мање зависно од нуклеарне енергије.

„Чак и током рата постоје потези који се никако не могу прихватити”, рекао је Тауе и затражио од јапанске владе да усвоји нову енергетску политику која ће створити друштво ослобођено страха од радијације.

Он је обећао помоћ за становништво које и даље осјећа последице нуклеарне катастрофе која је задесила електрану Фукушима после снажног цунамија у марту прошле године.

У року од три дана 1945. године, америчка војска је бацила двије атомске бомбе на Јапан – прво на Хирошиму, која је усмртила 140.000 људи, а потом и на Нагасаки, што је приморало Јапан на капитулацију.

Комеморацији у Хирошими ове године присуствовао је и унук Харија Трумана, америчког предсједника који је наредио бацање атомске бомбе на тај град.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *