Обиљежен Дан романијских бригада

На Сокоцу су данас обиљежене 24 године од Дана формирања Прве романијске пјешадијске и Друге романијске моторизоване бригаде, а поводом тога служен је парастос за погинуле и умрле борце из одбрамбено-отаџбинског рата, те положени вијенци на спомен-обиљежје.

субота, мај 21, 2016 / 18:14

На Сокоцу су данас обиљежене 24 године од Дана формирања Прве романијске пјешадијске и Друге романијске моторизоване бригаде, а поводом тога служен је парастос за погинуле и умрле борце из одбрамбено-отаџбинског рата, те положени вијенци на спомен-обиљежје.

Парастос је служен у Цркви Светог пророка Илије, а делегације соколачке Борачке организације и општине положиле су вијенце на централно спомен-обиљежје на коме је уписано 1.200 имена погинулих бораца у одбрамбено-отаџбинском рату са подручја Сарајевско-романијске регије.

Предсједник Одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић рекао је новинарима да је 1.200 бораца са овог подручја погинуло у одбрамбено-отаџбинском рату, а било је више од 4.000 рањених.

Он је подсјетио да је кроз Сарајевско-романијски корпус прошло више од 20.000 бораца, а из ових бригада настале су друге бригаде на сарајевско-романијском ратишту.

Из 30 породица погинула су по три борца, из педесетак породица погинула су по два борца Прве романијске пјешадијске и Друге романијске моторизоване бригаде. Многим породицама погинули су јединци и сада су им огњишта угашена.

"Док смо живи морамо их се сјећати. Када ми не будемо живи наша дјеца треба да наставе да баштине традицију, да прислуже свијеће и моле се за душу погинулих бораца који су створили Републику Српску", поручио је Лалић.

Он је нагласио да би Борачка организација Републике Српске требало да добије статус од посебног друштвеног интереса за Српску јер не може бити у рангу са другим организацијама.

"Борачка организације Републике Српске тада би имала снаге да са својим ставовима почне градити јединствену Републику Српску онако како треба. Борци су створили Републику Српску", поручио је Лалић.

Вијенце су на централно спомен-обиљежје положиле и делегације града Српско Сарајево, Борачке организације са Пала, Борачке организације "Илиџански борац" из Источне Илиџе и Удружења "Бели вукови" са Пала.

Након тога услиједила је посјета спомен-соби у којој се налази 630 фотографија погинулих бораца у протеклом рату са подручја Сарајевско-романијске регије. Делегација општине положила је вијенац.

Обиљежавању Дана формирања ових бригада присуствовали су и градоначелник Источног Сарајева Ненад Самарџија, борци, породице погинулих бораца и други.0 КОМЕНТАРА

  1. Travničanin
    Nedostaje najava Sabora svih boraca RS.

    Да, најављеног Сабора, крајем љета кажу,(каже Лалић)…само, не рекоше које године и којим поводом!?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *