Oбама: Спашавамо животе у Либији

Амерички предсједник Барак Обама рекао је, бранећи своју одлуку о првој војној интервенцији у мандату шефа Бијеле куће, да је учешће САД у Либији ограничено. У говору у Универзитету за националну одбрану у Вашингтону, Обама је рекао да је учешће САД у коалицији спасило "небројене животе" које су угрожавале снага "тиранина" Моамера Гадафија. Обама је […]

уторак, март 29, 2011 / 09:42

Амерички предсједник Барак Обама рекао је, бранећи своју одлуку о првој војној интервенцији у мандату шефа Бијеле куће, да је учешће САД у Либији ограничено.

У говору у Универзитету за националну одбрану у Вашингтону, Обама је рекао да је учешће САД у коалицији спасило "небројене животе" које су угрожавале снага "тиранина" Моамера Гадафија.

Обама је нагласио да су САД биле на челу првобитне кампање и да су команду предале савезницима из НАТО-а.

Нешто раније, Обама је путем видеолинка разговарао са француским предсједником Николом Саркозијем, њемачким канцеларом Ангелом Меркел и британским премијером Дејвидом Камероном у склопу редовних консултација с европским савезницима.

НАТО инсистира да је непристрасан у сукобу између Гадафијевих снага и побуњеника, док је Русија поновила своју забринутост наводећи да интервенција у унутрашњем грађанском рату није потврђена резолуцијом 1973 Савјета безбједности УН.

Око 40 делегација из УН, НАТО, Афричке Уније (АУ) и Арапске лиге данас се припрема за састанак у Лондону о начину даљег дјеловања у Либији.

Побуњеници су у протеклих неколико дана заузели неколико обалских мјеста и важне нафтне инсталације, укључујући Рас Лануф, Брегу, Укајлу и Бин Џавад.

Међутим, непрестани напади владиних снага спријечили су их у намјери да дођу до Сирте, родног града Моамера Гадафија.
НАТО негира да ваздушни удари обезбјеђују напредак побуњеничких снага.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *