Обама санкционише банке које помажу Ирану

Амерички предсjедник Барак Обама увео је нове санкције за банке у Кини и Ираку које су, како Бијела кућа тврди, помогле Ирану да избјегне међународне санкције. Нове мјере усмерене су против кинеске банке Кунлун и ирачке банке Елаф Исламик, јавио је АП. Обама је истакао да ове санкције јасно стављају до знања да ће САД […]

среда, август 1, 2012 / 06:39

Амерички предсjедник Барак Обама увео је нове санкције за банке у Кини и Ираку које су, како Бијела кућа тврди, помогле Ирану да избјегне међународне санкције.

Нове мјере усмерене су против кинеске банке Кунлун и ирачке банке Елаф Исламик, јавио је АП.

Обама је истакао да ове санкције јасно стављају до знања да ће САД разоткрити сваку финансијску институцију која помаже „све очајнијем иранском режиму” да приступи међународном финансијском систему.

Обама је, такође, увео санкције на куповину иранских петрохемијских производа које се, дјелимично, односе на оне који пружају подршку Националној иранској нафтној компанији и Централној банци Ирана.

Запад страхује да Иран у оквиру свог нуклеарног програма жели да се домогне атомске бомбе, док Техеран, коме су већ уведене бројне међународне санкције, ове оптужбе упорно пориче.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *